Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Pandemická situace v kraji se začala lepšit, nejlépe je na tom Trutnovsko. Stále ale není vyhráno

Situace v Královéhradeckém kraji se za poslední týden výrazně zlepšila. Podle údajů Krajské hygienické stanice klesá denní nárůst pozitivně testovaných. A to i navzdory tomu, že se testuje v daleko větším množství, než tomu bylo například před měsícem. Stále však přetrvává tlak na zaplněná covidová lůžka na intenzivních péčích.

Ještě na začátku měsíce se pohyboval počet denně nakažených někde kolem 850 lidí. Od zavedení nových vládních restrikcí křivka klesá. V současné době je denně potvrzována zhruba polovina případů. Dobrou zprávou je i to, že klesající tendence mají čísla ve všech okresech našeho kraje. 

Paradoxně nejlépe je na tom Trutnovsko, které ještě před měsícem patřilo mezi tři nejzasaženější regiony v České republice. „S uzavřením regionu si lidé uvědomili, že je situace vážná. Začalo se tak ve velkém testovat, což lidé postupovali dobrovolně,“ řekl hejtman Královéhradeckého kraje Martin Červíček (ODS). Právě Trutnovsko má v současnosti nejmenší denní nárůst pozitivně testovaných. Každý den zde vyjde (v průměru) pouze 51 pozitivních testů.  

Podle údajů Krajské hygienická stanice se nákaza šíří nejrychleji na Jičínsku. V průměru je zde pozitivně testováno 118 lidí. Od začátku pandemie bylo v Královéhradeckém kraji potvrzeno 97.973 případů onemocnění COVID-19. S nemocí v našem regionu zemřelo necelých 1,5 tisíce lidí.  

Tlak na lůžka intenzivní péče zůstává  

Už minulý týden označila většina zdravotnických zařízení situaci za vážnou, nikoli však kritickou. Většina nemocnic je dokonce připravená přijmout pacienty z okolních krajů. Těm může nabídnout takzvaná standardní lůžka. Na jednotkách JIP a ARO je v Královéhradeckém kraji stále plno. V nemocnicích zůstává stále kolem 520 pacientů. 120 z nich vyžaduje intenzivní péči.  

„Aktuálně je ze 720 lůžek volných 198 standardních lůžek a 12 lůžek na JIP," uvedl hejtman. Konkrétně ve Fakultní nemocnici Hradec Králové je v současnosti hospitalizováno zhruba 170 pacientů s onemocněním COVID-19. „V posledních dnech evidujeme pokles počtu pacientů s covid-19 na standardních lůžkách," řekl ředitel nemocnice Jakub Sochor

Podobná situace je v nemocnicích Královéhradeckého kraje. Zde leží zhruba 330 lidí, asi 60 z nich v intenzivní péči. „Na standardních odděleních máme nyní napříč holdingovými nemocnicemi volných téměř 100 lůžek. To je nejvíce volných lůžek minimálně od začátku tohoto roku. Intenzivní péče však stále zůstává vytížená. Je to i tím, že naše nemocnice vypomáhají okolním krajům," řekla mluvčí krajských nemocnic Lucie Chytilová.  

Omezení zůstanou nejméně do Velikonoc. Sportovat budou moci lidé nově v celém okresu

Po víkendu zůstanou v platnosti opatření, která od března kvůli koronaviru omezují pohyb mezi okresy v Česku. Kabinet nově umožní, aby lidé mohli sportovat a vyráželi do přírody v celém okresu, ve kterém se nacházejí, dosud byly tyto aktivity...

Stále častěji se testuje 

V testování se tento týden v Královéhradeckém kraji nepolevilo. Stále fungují všechna odběrová místa, mobilní odběrové týmy i provizorní testovací místa (například společenské centrum UFFO v Trutnově). „Testování a přednostní rozdělování vakcín do nejvíce zasažených regionů je nejúčinnější zbraň v boji s pandemií,“ už dlouhodobě tvrdí hejtman kraje.  

Nově se v Královéhradeckém kraji začne testovat v autobusu. Ten bude objíždět náš i sousední region a spolupracovat s odběrovými místy, které fungují dlouhodobě.  

BusLine bude řidiče testovat v covidovém autobuse. Jezdit bude po našem i sousedním kraji

Dopravce BusLine přistupuje k testování řidičů netradičně. Do terénu vyšle svůj vůbec první Covid Test Bus, který bude objíždět pobočky v menších městech Libereckého a Královéhradeckého kraje.

 

Policisté už nejsou tolik benevolentní. Padají pokuty 

V Královéhradeckém kraji začala policie více pokutovat. Během minulého týdne policisté zkontrolovali téměř 35 tisíc lidí. Bezmála v 1.400 případech bylo třeba vyřešit některé z porušení stávajících platných vládních nařízení. Zhruba 65 procent dostalo pokutu. Dalších 56 procent skončilo ve správním řízení. 

Souběžně s vládním nařízením se policie zaměřuje i na dodržování dopravních předpisů. Velkým problémem je poslední dobou rychlost. Poloprázdné silnice některé řidiče donutí sešlápnout plyn. „Čtrnáct osob nemělo při jízdě zapnuté bezpečnostní pásy, sedm řidičů při jízdě drželo mobilní telefon a šest chodců porušilo ustanovení o přecházení či nebylo vybaveno mimo obec žádnými reflexními prvky,“ uvedla mluvčí policie Eva Prachařová

Ohodnoť článek

Foto pixabay.com

Štítky COVID-19, koronavirus, pandemie, Královéhradecký, kraj, týden, přehled, pacient, nemocnice, situace, Královéhradecký kraj, intenzivní péče, okres Trutnov, Krajská hygienická stanice, Martin Červíček, Česko, ODS, Jakub Sochor

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pandemická situace v kraji se začala lepšit, nejlépe je na tom Trutnovsko. Stále ale není vyhráno  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.