Počasí dnes9 °C, zítra8 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Galerie moderního umění v Hradci Králové nakoupila nová díla za 4,5 milionu korun

Galerie moderního umění (GMU) v Hradci Králové vloni zakoupila do svých sbírek 214 uměleckých děl za více než 4,5 milionu korun. Nákup umožnila třímilionová dotace ministerstva kultury a příspěvek zřizovatele, kterým je Královéhradecký kraj, kraj uvolnil pro galerii 1,5 milionu korun. Galerie buduje novou Sbírku pohyblivého obrazu a Sbírku střední a východní Evropy.

"Akviziční činností se snažíme doplnit naše sbírky o důležité autorky a autory 90. a nultých let," řekl ředitel hradecké GMU František Zachoval. Výběr děl byl v souladu s koncepcí sbírkotvorné činnosti vytvořenou novým vedením galerie v roce 2019. Od té doby galerie nakoupila díla současného českého umění za 8,5 milionu korun.

Koncepce definuje čtyři oblasti, na které se instituce v šestiletém období zaměří. Jde o české výtvarné umění od roku 1989 do současnosti, regionální tvorbu od roku 1989 do současnosti a dvě nově ustanovené sbírky, a to Sbírku pohyblivého obrazu a Sbírku střední a východní Evropy, mapující umění po roce 2000, uvedli zástupci GMU.

K nejvýznamnějším loňským akvizicím galerie patří například fotokoláž s názvem Fotoamputace/Fotoimplantace Veroniky Šrek Bromové z 90. let 20. století nebo práce Jana Šerýcha Black Sabbath / ABBA. Díla obou umělců obohatila sbírku českého výtvarného umění. Oblast regionální tvorby rozšířila díla jednoho z nejvýznamnějších umělců regionu v období generace 70. let Radoslava Pavlíčka a absolventky ateliéru Jiřího Sopka na Akademii výtvarných umění v Praze Petry Malinové.

Sbírka střední a východní Evropy se rozrostla o dílo Dalibora Bači CZ_SK_HU_D_PL ve tvaru československé vlajky z roku 1918-1938 a o práci Moskevský deník ze série sponkových koláží od Anny Daučíkové.

Sbírku pohyblivého obrazu, která má 22 inventárních čísel, doplnily například filmové experimenty Psychodrama a Rokle od Miloše Šejna a klipová videa z roku 2019 Moréna Rex a Skuzomeetzach od Marie Lukáčové, jedné z nejmladších autorek.

"Akvizice umožnily realizaci nové stálé expozice Posledních padesát let vytvořenou jedním z předních teoretiků současného českého umění Tomášem Pospyszilem. Nově získané prostorové objekty Jitky Svobodové pak doplňují stálou expozici Minulé století - dvacet osobností," uvedli zástupci hradecké GMU.

Galerie moderního umění v Hradci Králové je příspěvkovou organizací Královéhradeckého kraje. Sídlí v historickém centru města v pozdně secesní budově. Od roku 2008 má galerie ve své správě také dva soubory uměleckých děl, sbírku Galerie Vladimíra Preclíka a Křížovou cestu, což je cyklus sochařských děl přístupný ve volné přírodě nedaleko barokního Kuksu na Trutnovsku.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto GMU Hradec Králové

Štítky ČR, výtvarné, správa, galerie, Hradec Králové, Galerie moderního umění v Hradci Králové, Střední a východní Evropa, Královéhradecký kraj, umělecké dílo, moderní umění, Anna Daučíková, Veronika Bromová, Jiří Sopko, Vladimír Preclík, Jan Šerých

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Galerie moderního umění v Hradci Králové nakoupila nová díla za 4,5 milionu korun  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.