Počasí dnes9 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Policie v Královéhradeckém kraji začala častěji pokutovat. Hlídá pohyb mezi kraji i nošení roušek

V Královéhradeckém kraji začala policie více pokutovat. Během minulého týdne policisté zkontrolovali téměř 35 tisíc lidí. Bezmála v 1.400 případech bylo třeba vyřešit některé z porušení stávajících platných vládních nařízení. Zhruba 65 procent dostalo pokutu. Dalších 56 procent skončilo ve správním řízení.

Zákaz cestování mezi okresy platí v České republice třetím týdnem. Lidé si na něj začínají pomalu zvykat. Během druhého týdne už policie nemusela vracet tolik řidičů. Další jízdu zakázala jen 352 autům, což je o polovinu méně.  

Kromě pohybu mezi regiony policie kontroluje i další dodržování vládních opatření. Mezi nejčastější prohřešky patří nezakrývání horních cest dýchacích. Ve městech je třeba minimálně chirurgická rouška, na dalších místech je pak potřeba respirátor třídy FFP2.  

Souběžně s vládním nařízením se policie zaměřuje i na dodržování dopravních předpisů. Velkým problémem je poslední dobou rychlost. Poloprázdné silnice některé řidiče donutí sešlápnout plyn. „Čtrnáct osob nemělo při jízdě zapnuté bezpečnostní pásy, sedm řidičů při jízdě drželo mobilní telefon a šest chodců porušilo ustanovení o přecházení či nebylo vybaveno mimo obec žádnými reflexními prvky,“ uvedla mluvčí policie Eva Prachařová

Omezení pohybu bude pravděpodobně pokračovat 

Původní vládní nařízení zakazující pohyb mezi okresy má platit do neděle 21. března. Zatím nejpřísnější balíček opatření platí v České republice od začátku měsíce. Lidé tak mají zákaz cestovat mimo svůj okres. Za rekreací mohou pouze na území obce, kde mají trvalé bydliště nebo pobyt.  

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) na včerejší tiskové konferenci nevyvrátil, že budou přísná pravidla platit i po víkendu. „Musíme počkat do poloviny týdne. Umím si představit, že by se mohl uvolnit například pohyb co se týče rekreace na celý okres. (…) O rozvolnění pohybu mezi okresy se zatím nedá uvažovat,“ řekl na včerejší tiskové konferenci ministr.  

Kdy nejpřísnější vládní opatření skončí vláda neřekla. Blatný zároveň potvrdil, že požádá o další prodloužení nouzového stavu.  

„Nechceme nikoho šikanovat, ale potřebujeme chránit životy a zabránit kolapsu našich nemocnic. Epidemiologická situace je extrémně špatná, proto musíme zásadně omezit pohyb a setkávání lidí. Pokud omezíme kontakty, nebude se vir šířit,“ vysvětlil ministr vnitra a předseda Ústředního krizového štábu Jan Hamáček (ČSSD). 

Hodnocení článku je 26 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jan Luxík

Štítky kontrola, pokuta, doprava, Královéhradecký, kraj, omezení, vláda, pravidla, statistika, policie, Královéhradecký kraj, nařízení vlády, Česko, Jan Blatný, Jan Hamáček, ČSSD, ANO 2011, Ústřední krizový štáb

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Policie v Královéhradeckém kraji začala častěji pokutovat. Hlídá pohyb mezi kraji i nošení roušek  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.