Počasí dnes17 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Safari Park ve Dvoře spojí síly se zahradou v Liberci. Společně budou zachraňovat zebry bezhřívé

Safari Park ve Dvoře Králové nad Labem a Zoo Liberec spojují síly. Včera byla podepsaná dohoda, ve které se zavazují ke společné spolupráci na záchraně ohrožených zeber bezhřívých. Spolupráce zoologických zahrad po celém světě není ničím neobvyklým.

„Zebra bezhřívá patří k velmi ohroženým zvířatům. V lidské péči na celém světě jich je něco málo přes čtyřicet a většina jich žije v českých a slovenských zoologických zahradách. Populace v lidské péči přitom stojí na potomcích dvorského chovu,“ říká ředitel dvorského safari parku Přemysl Rabas

Hlavním cílem projektu je stabilizovat populaci zvířat v lidské péči. Vedle toho se budou zabývat i ochranou zeber přímo v jejich domovině v Africe. „Podpis memoranda znamená oficiální start projektu, na jehož konci bychom rádi viděli nejen stabilní populace zeber bezhřívých v zoologických zahradách, ale především v jejich domovské Africe,“ doplňuje ředitel Zoo Liberec David Nejedlo

Spolupráce zoologických zahrad je běžná  

Spolupráce zoologických zahrad je pro záchranu ohrožených druhů běžná. Liberec a Dvůr Králové se záchranou zeber zabývají už delší dobu. Postupně se jim podařilo shromáždit jednotlivá zvířata, která žila po celé Evropě. Z nich tak vznikla nová chovná skupina.  

Snaha zachránit zebry bezhřívé není pouze na bedrech těchto dvou zoologických zahrad. Díky českým a slovenským zoologům se v posledních dvou letech podařilo přesunout k potenciálním partnerům 11 zeber a založit chovy v Zoo Plzeň, Zoo Praha, Zoo Košice a Zoo Bojnice. 

Podepsané memorandum zavazuje zahrady v Liberci a Dvoře Králové nad Labem k posilování populací těchto zvířat v lidské péči. Ředitelé se zároveň zavázali k pomoci zeber bezhřívých přímo v místě jejich původního výskytu, tedy zejména ve východní Ugandě. „Plánujeme finanční, materiální i vědeckou podporu,“ shodují se ředitelé. 

Příběh zeber bezhřívých a snahu dvou českých zahrad o jejich záchranu představí v neděli 14. března v 11:35 hodin na ČT2 dokument Zebra bez hřívy režiséra Michala Gálika. 

Na celém světě je v zahradách jen 43 zeber bezhřívých 

Zebry bezhřívé se dříve vyskytovaly na severu východní Afriky od Keni po Súdán. Odtud ale takřka zmizely. Vědci věděli pouze o zhruba 150 zvířatech v národním parku Kidepo Valley v Ugandě. Podle posledních odhadů by v Kidepu v současnosti mohlo být 200 až 300 zvířat.  

Populace zeber bezhřívých v lidské péči čítá v současnosti 43 zvířat v celkem dvanácti evropských zoologických zahradách. Většina z nich je v České republice.  

První zebry bezhřívé dovezl do světových zoo někdejší ředitel královédvorského safari parku Josef Vágner ze tří svých legendárních výprav na přelomu 60. a 70. let. Od té doby se ve Dvoře narodilo 157 mláďat, z nichž některá založila chovy v dalších zahradách. Postupem let chov bez aktivní koordinace upadal a tříštil se. Změnu přinesla až společná aktivita českých a slovenských zoologů. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto pixabay.com

Štítky Safari Park, ZOO, Liberec, Dvůr Králové, zebra, záchrana, podpora, smlouva, memorandum, zahrada, zoologická zahrada, ZOO Dvůr Králové, Dvůr Králové nad Labem, Zoologická zahrada Liberec, Afrika, dvůr, Uganda

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Safari Park ve Dvoře spojí síly se zahradou v Liberci. Společně budou zachraňovat zebry bezhřívé  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.