Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Kraj představil definitivní verzi očkovací strategie, stojí na dodávkách vakcíny. Dodrží stát svoje sliby?

Královéhradecký kraj dnes představil definitivní verzi očkovací strategie. Ta počítá s jedenácti očkovacími centry a očkováním v ordinacích praktických lékařů. To, zda bude plán uskutečnitelný záleží na státu a počtu dávek. Většina doteď dodaných vakcín chodila nepravidelně a v menším množství.

Do dnešního dne dostalo alespoň jednu dávku vakcíny 46.539 lidí. Druhou dávkou je prozatím naočkováno jen 13.601 občanů. Ráno bylo v celém kraji k dispozici necelých šest tisíc dávek vakcíny. V pomyslném žebříčku naočkovaných osob je Královéhradecký kraj zhruba uprostřed. „Do konce týdne bychom chtěli doočkovat poslední zdravotníky. Je jich už jen několik málo stovek,“ potvrdil krajský koordinátor pro očkování Jaroslav Malý

Velkokapacitní očkování má odstartovat v dubnu  

Pokud stát dodá slíbené množství vakcíny, je v plánu spustit velkokapacitní očkování obyvatel. To by mělo začít 1. dubna, kdy má Královéhradecký kraj obdržet první velkou zásilku vakcíny čítající 145 tisíc dávek. Většina z nich bude vakcína společnosti Pfizer. Tu doplní i Moderna, Astra Zeneca, CureVac a Novavax.  

Všechnu vakcínu, která v Královéhradeckém kraji skončí, rozdělí Fakultní nemocnice Hradec Králové. Část si jich nechá, další poputují do ostatních nemocničních zařízení v kraji a praktickým lékařům.  

Se současně nastavenou krajskou strategií se dá očekávat, že do konce července bude v Královéhradeckém kraji naočkováno zhruba 350 tisíc lidí. To odpovídá zhruba 60 procentům obyvatel regionu.  

Velkokapacitní centra nebudou, očkovat se bude jen v nemocnicích  

Královéhradecký kraj původně počítal s vybudováním několika velkokapacitních center v celém regionu. Od záměru hejtmanství nakonec opustilo. Očkování bude od 1. dubna probíhat v deseti zdravotnických zařízeních a kulturním domě v Rychnově nad Kněžnou.  

Právě v Rychnově nad Kněžnou není z kapacitních důvodů možné očkovat v nemocnici. „V kulturním domě bude připraveno pět vakcinačních místností, odpočívárna pro pacienty i zázemí pro personál,“ potvrdil hejtman Královéhradeckého kraje Martin Červíček (ODS).  

Pomyslným mozkem celé páteřní sítě očkovacích míst bude Fakultní nemocnice v Hradci Králové. Ta měsíčně vyočkuje 25–30 tisíc dávek. Druhým největším centrem se stane nemocnice v Náchodě. Zde se počítá s naočkováním až 15 tisíc vakcín. Dále se bude očkovat i v nemocnicích v Jičíně, Trutnově, Broumově, Vrchlabí a Novém Bydžově. V plánu je otevřít očkovací místa například i v Levitově centru následné péče v Hořicích nebo na poliklinice v Jaroměři.  

Všechna očkovací centra by měla za měsíc vyočkovat zhruba 110 tisíc dávek vakcín. Zbytek mají proočkovat praktičtí lékaři.  

Od ledna letošního roku se v Královéhradeckém kraji očkuje v krajských nemocnicích v Jičíně, Dvoře Králové nad Labem, Trutnově, Rychnově nad Kněžnou a Náchodě. Vakcíny podávají i Fakultní nemocnice Hradec Králové a soukromá nemocnice ve Vrchlabí.  

Zapojení praktických lékařů  

„Od dubna budou jednotlivé ordinace praktiků fungovat jako samostatná očkovací místa,“ potvrdil radní pro zdravotnictví Zdeněk Fink /HDK/. Přesný seznam ordinací Královéhradecký kraj teprve zpracovává. Především hodlá oslovit lékaře, kteří mají ordinace v dalších částech regionu. Jde například o Novou Paku, Ostroměř nebo Chlumec nad Cidlinou.  

Podle Sdružení praktických lékařů by mělo být zapojení praktiků automatické. Doteď však nejsou vyřešené všechny náležitosti. „Například rezervační systém pacientů… To je naprostý nesmysl a je nám k ničemu. Údajně je to kvůli tomu, aby se hlídal počet potřebných vakcín,“ místopředseda Sdružení praktických lékařů Petr Šubrt. Zároveň dodal, že registrace lékaře zbytečně zatěžuje a zpomaluje.  

Královéhradecký kraj už některé praktické lékaře do očkování zapojil. Do dnešního dne se v ordinacích vyočkovalo zhruba tři tisíce dávek.  

Plán je připravený. Budou vakcíny?  

„Připravili jsme očkovací strategii, která od dubna počítá s vyočkováním zhruba 150 tisíc dávek měsíčně. To, zda to bude možné skutečně naplnit záleží na státu a množství dodaných vakcín,“ řekl na dnešní tiskové konferenci hejtman. Upozornil také na to, že hradecký region stále patři mezi nejzasaženější v republice. I přesto stále nemá dostatek očkovací látky.   

O pravidelné dodávání vakcíny proti onemocnění COVID-19 se bojí i praktičtí lékaři. „Máme pořadník pacientů, kteří se chtějí očkovat. Ale nejsou vakcíny… Je to naprosto tristní situace, která se velice špatně vysvětluje,“ řekl Šubrt.  

Prakticky od chvíle, co se vakcína začala distribuovat do jednotlivých krajů, jsou s dodávkami problémy. „Některé vakcíny jsou avizovány ve čtvrtek, přijdou v pondělí. Někdy dokonce jen půlka,“ potvrdil krajský koordinátor pro očkování Jaroslav Malý. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Kraj Vysočina

Štítky Královéhradecký, kraj, strategie, očkování, vakcína, dodávka, města, místa, velkokapacitní, COVID-19, pandemie, lékař, ordinace, Královéhradecký kraj, praktický lékař, Fakultní nemocnice Hradec Králové, Jaroslav Malý, Rychnov nad Kněžnou, Pfizer, Moderna

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kraj představil definitivní verzi očkovací strategie, stojí na dodávkách vakcíny. Dodrží stát svoje sliby?  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.