Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Safari Park slaví další úspěch. Během půl roku se narodilo už druhé mládě hrošíka liberijského

Někdy se může zdát, že je Safari Park ve Dvoře Králové nad Labem doslova nafukovací. Ze zahrady dnes přišla nová zpráva o dalším přírůstku. Jedná se o mládě hrošíka liberijského, které se narodilo 25. února. Jde o druhé mládě tohoto druhu za poslední půl rok.

„Hrošíky rozmnožujeme po 15 letech. Evropský chov stagnoval a bylo složité vytvořit vhodné chovné páry. Problém byl zejména v nedostatku chovných samců,“ popisuje zoolog Jiří Hrubý. Ačkoli je Malaya matkou poprvé, celou situaci zvládá v klidu a mláděti věnuje náležitou péči. Ošetřovatelé do odchovu nijak nezasahují. 

Nový sameček hrošíka má velký význam nejen pro Safari Park, ale pro celý svět. Za poslední rok se po celém světě narodilo jen 12 těchto hrošíků. Rozmnožování v lidské péči je pravděpodobně jedinou možností, jak druh zachránit. Ve volné přírodě jich žije čím dál tím méně, na vině je úbytek přirozeného prostředí.  

 

Matka Malaya se narodila před šesti lety v Gaia Zoo v Nizozemí. Ani otec není původně místní. Sedmnáctiletý samec pochází původně z Holandska. Do Safari Parku ve Dvoře Králové se přestěhoval až minulý rok. Zahrada má ještě druhou chovnou skupinu. Oba, i s posledním mládětem, se narodili ve Dvoře Králové.  

Chovu hrochů se zoologická zahrada věnuje už několik let. První mládě tohoto druhu se zde narodilo v roce 1978. Šlo o úplně první odchov hrošíka v České republice.  

Všech šest hrošíků nyní dočasně obývá prostor nové karantény nedaleko Neumannovy vily. Čekají, až jejich pavilon v klasické části areálu projde generální opravou. „Bude to jeden z našich symbolických dárků návštěvníkům k 75. narozeninám zahrady. Hrošíkům ale jistě udělá stejnou radost. Obě mláďata v něm bude možné pozorovat lépe než kdy dřív,“ upozorňuje ředitel zahrady Přemysl Rabas.  

Během rekonstrukce se hrošíkům zvětší venkovní výběhy. Ty dostanou i novou výsadbu. Větší budou i všechny bazény a kompletní obměny se dočká i veškeré vnitřní vybavení včetně zázemí. Hotovo bude v průběhu jara. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Safari Park Dvůr Králové nad Labem

Štítky Safari Park, přírůstek, samec, hroch, video, foto, Dvůr Králové, zoo, zahrada, zvíře, ZOO Dvůr Králové, Dvůr Králové nad Labem, Nizozemsko, Přemysl Rabas

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Safari Park slaví další úspěch. Během půl roku se narodilo už druhé mládě hrošíka liberijského  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.