Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Začíná povinné testování zaměstnanců ve firmách nad 250 lidí. V případě netestování hrozí pokuta až 500 tisíc

Firmy, které mají více než 250 zaměstnanců, dnes musejí začít s jejich testováním. Sami zaměstnanci pak mají povinnost se mu podrobit. Testy musejí mít podniky u všech pracovníků hotové do 12. března. Přednostně vláda doporučuje antigenní testování, které bude provedeno závodním nebo externím lékařem či zdravotnickými týmy. Testování je v tomto případě plně hrazeno ze zdravotního pojištění a je u zaměstnanců vyžadováno jednou týdně.

Povolené je také samotestování prostřednictvím schválených testů. Stát v tomto případě přispívá na úlevy na zdravotním pojištění 60 korun na test.

Testovat se musejí všichni zaměstnanci, kteří docházejí do firmy

Podle ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka (za ANO) se pracovníci firem, které mají po republice více poboček, sčítají. Testovaní pak musejí být všichni zaměstnanci, kteří docházejí do podniku. Testy platí i pro pracovníky na dohodu o provedení práce nebo pracovní činnost.

Testování v těchto firmách není závazné pouze pro lidi, kteří pracují z domova. Povinnost se podle Havlíčka nevztahuje rovněž na příspěvkové, veřejné či veřejnoprávní instituce. Podobný postup jako například v průmyslových podnicích se jim ale doporučuje.

Při netestování hrozí firmám pokuta až půl milionu korun

Pokud mají firmy 50 až 249 zaměstnanců, musí s testování začít v pátek a dokončit jej nejpozději 15. března. Podle ministra tak nejdéle do dvou týdnů 10 tisíc podniků otestuje 2,1 milionu svých pracovníků.

Kontrolu nad povinným testováním pracovníků budou mít na starost hygienici, firmám i zaměstnancům bude v případě porušení hrozit finanční sankce. Podle ministryně financí Aleny Schillerové (za ANO) se budou postihy řídit pandemickým zákonem. Firmě tak bude moci být i opakovaně udělena pokuta až 500 tisíc korun, zaměstnanci až 50 tisíc korun.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, koronavirus, vláda, hospodářství, testování, firmy, Karel Havlíček, ANO 2011, Alena Schillerová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Začíná povinné testování zaměstnanců ve firmách nad 250 lidí. V případě netestování hrozí pokuta až 500 tisíc  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.