Počasí dnes14 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Pro dnešek bylo dodržování vládního nařízení bez komplikací. Policie kontrolovala lidi po celém kraji

První den s novým vládním nařízením je téměř u konce. V Královéhradeckém kraji se policejní kontroly i prokazování cesty obešlo bez větších komplikací. O půlnoci skončilo i původní uzavření Trutnovska a začala zde platit stejná pravidla jako ve zbytku republiky. Do kontrol ohledně dodržování nových pravidel se v Hradci Králové zapojila i městská policie. Přesný počet kontrolovaných lidí v Královéhradeckém kraji dnes policie nezveřejnila.

„Policejní hlídky vykonávají kontrolní činnost na místech, která poskytnou bezpečnost pro zastavovaná vozidla, ale i pro zasahující policisty,“ řekla mluvčí krajské policie Magdaléna Vlčková. Konkrétní místa policie zveřejňovat nebude. Během prvního probíhala kontrola například na výjezdu z Hradce Králové na Pardubice nebo v Dohalicích na Jičínsku.  

Ve většině případů dnes kontrola skončila domluvou. Minimálně do poloviny týdne bude policie v kraji působit spíše preventivně. Na dodržování vládního opatření v Královéhradeckém kraji dohlíží stovky policistů. Od zítřka pomůžou dvě desítky příslušníků Celní správy a sto vojáků. 

„Je samozřejmostí, že i za tohoto stavu zajišťujeme na území celého Královéhradeckého kraje veřejný pořádek, bezpečnost silničního provozu, objasňujeme trestnou činnost a jsme připraveni i nadále plnit základní úkoly Policie ČR, tedy chránit životy, zdraví lidí i majetek,“ dodává Vlčková. 

Dodržování nového vládního nařízení v Hradci Králové kontroluje i městská policie. Zaměřuje se především na povinnost mít ochranu horních cest dýchacích. Ta je povinná v celém městě včetně obchodů i MHD.  

„Městská policie i nadále dohlíží na dodržování dopravních předpisů a dopravu ve městě. Cílené dopravní kontroly neprovádíme,“ potvrdila Hradecké Drbně mluvčí strážníků Eva Kněžourová. Pokud řidič neprokáže důvod cesty a bude ve městě neoprávněně, předají strážníci případ ke správnímu řízení.   

Nové vládní nařízení výrazně omezuje pohyb obyvatel České republiky. Bez pádného důvodu lidé nesmí opustit město ve kterém žijí. K cestě mimo okres potřebují dokument, který je k cestě opravňuje. Nově jsou zavřené i všechny školy a mateřské školy. Od pondělního rána platí i povinnost zakrývat si dýchací cesty ve všech městech a zastavěných oblastech.  

Do kontrol nového nařízení je v celé České republice zapojeno 26 tisíc policistů. 24 hodin denně se střídají ve službách. Od zítřejšího rána se k nim přidá i 3.800 vojáků a dalších 270 členů celníků. Vojáci budou vykonávat službu vždy ve smíšených týmech s příslušníky Policie České republiky. Každý z nich bude označen bílou páskou s nápisem POLICIE na paži. 

Přehrada Les Království. Ideální místo na setkávání  

Stejně tak jako má USA čtyři rohy (čtyři sousedící státy na jednom místě: Colorado, Nové Mexiko, Arizona a Utah), má i Královéhradecký kraj své rohy. Jsou tři a nacházejí se na přehradě Les Království. Přímo na vrcholu samotné hráze se potkávají hranice Nemojova, Bílé Třemešné a Dvora Králové nad Labem.  

Na sociálních sítích se fotka stala terčem vtipných komentářů. „Pohraničníci to nebudou mít jednoduché. Řekl bych, že nasadí ponorku z Hostinného,“ napsal Petr Kloutvor. V dalším komentáři se pak lidé dočtou, že to chce totální blokádu za pomocí bitevních lodí přímo uprostřed přehrady. 

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jan Luxík

Štítky policie, kontrola, vláda, nařízení, pohyb, den, městská policie, FB, Les Království, nařízení vlády, Královéhradecký kraj, Hradec Králové, obecní policie, okres Trutnov, Policie České republiky, Česko, Celní správa České republiky, Vodní nádrž Les Královs

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pro dnešek bylo dodržování vládního nařízení bez komplikací. Policie kontrolovala lidi po celém kraji  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.