Počasí dnes11 °C, zítra9 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

V Chlumci nad Cidlinou se opravuje zámek. Konání svateb ani návštěvníky rekonstrukce neomezí

V Chlumci nad Cidlinou se začalo s opravou zámku Karlova Koruna. Návštěvníci se mohou těšit například na novou jízdárnu nebo kočárovnu. Práce za zhruba sto milionů korun mají být hotové na podzim roku 2022. Vlastníkem zámku Karlova Koruna v Chlumci je Francesco Kinský dal Borgo.

Podle jeho slov je zámek Karlova Koruna v dezolátním stavu. Opravují se především nevyužívané jízdárny, konírny, kočárovny, vodárny a tzv. Růžový dům. "Opravíme statiku, fasády a objektům dáme náplň," vysvětluje ředitelka kulturních památek společnosti Kinský dal Borgo Martina Kubešová

Po rekonstrukci bude mít zámek v Chlumci nad Cidlinou nový prohlídkový okruh se zaměřením na chov vzácného plemene koní Kinských. V jízdárně vznikne i nová expozice s interaktivními prvky. "V Růžovém domku dole u parkoviště vznikne nové informační centrum pro návštěvníky, přesune se tam ze zámku pokladna," pokračuje Kubešová. 

V těchto dnech se opravuje zadní část zámku. „To jsou ty nejsevernější budovy. Říká se jim tereziánský trakt. Teprve později bude přikročeno až k vlastnímu zámku,“ vysvětluje starosta Chlumce nad Cidlinou Miroslav Uchytil (KDU-ČSL). 

„Rozpočet je na celkovou částku 98,259 milionu korun bez DPH. Evropská dotace činí 85 procent,“ vysvětluje Kubešová. Podle jejích slov jde o největší opravu za posledních 30 let.  

Návštěvnický provoz není nikterak omezen. V květnu se navíc otevřely návštěvníkům prostory zámecké kuchyně. Samotná dekorace kuchyně pochází ze soukromé sbírky rodiny Kinských. Vedle klasických prohlídek se tu pořádají i ty speciální, kdy návštěvníky po hradě provází přímo hrabě Francesco Kinský dal Borgo. 

Oblíbené místo pro konání svateb 

Starosta Chlumce Miroslav Uchytil oddal přes 1.300 párů. Polovinu z nich právě na zámku Královská Koruna. „Zámek je velice oblíbeným místem pro konání svateb. Oddával jsme tu páry z celé České republiky. Velice často sem jezdí například z Prahy,“ vysvětluje. Ani konání svateb rekonstrukce zámku výrazně neomezí. Je třeba počítat s tím, že k dispozici nebude například hlavní vchod.  

„Ale samozřejmě ten vnitřní prostor, především mramorový sál, jsou k dispozici. To je nenapodobitelná atmosféra,“ dodává starosta. V případě obřadu venku může být svatba uspořádána prakticky bez jakýchkoli omezování. Je však třeba počítat s tím, že bude na fotkách vidět například lešení. 

Zámek Karlova Koruna od architekta italského původu Jana Blažeje patří mezi nejvýznamnější barokní stavby v Česku. Do majetku Kinských se zámek dostal na počátku 17. století. V roce 1943 byl poničen požárem, o pět let později znárodněn a v roce 1969 byl po rekonstrukci zpřístupněn veřejnosti. 

Rodině Kinských ho stát vrátil v roce 1992. Chlumec a Kinští jsou historicky spjati s chovem koní, proto je v zámku na toto téma expozice. V zámku se koná také řada kulturních a společenských akcí. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto hkregion.cz

Štítky Chlumec nad Cidlinou, zámek, Karlova Koruna, rekonstrukce, kultura, Kinský, svatba, návštěvník, Česko, KDU-ČSL, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Chlumci nad Cidlinou se opravuje zámek. Konání svateb ani návštěvníky rekonstrukce neomezí  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.