Počasí dnes17 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Vrátí se Rozárce sláva ze 70. let minulého století? Nový návrh mluví o vyhlídkové restauraci a celoročním lyžování

Když se v Hradci Králové začne mluvit o revitalizaci kopce Rozárka, většina místních už nevěří. Pokusů o obnovu této lokality bylo hodně, žádný z nich se ale nedotáhl do konce. S odvážným plánem nyní přišel architekt David Vávra s Petrem Smolou. Na vrcholu chtějí vybudovat vyhlídkovou restauraci a na svahu obnovit celoroční lyžování. Vše bude záležet na tom, zda jim město Rozárku pronajme.

„Celá naše myšlenka je postavená na tom, že chceme vrátit na Rozárku život. Generace dětí zde vyrůstaly a trávily tu volný čas. Přijde nám velká škoda, že tohle místo dlouhodobě zarůstá a chátrá,“ říká jeden z autorů projektu Petr Smola

Práci architekta Davida Vávry mohou lidé v Hradci Králové vídat každý den. Stačí se podívat na městskou knihovnu ve Wonkově ulici, která se otevřela v roce 2013. 

Na svahu nad Hradcem Králové by měla vzniknout celoroční sjezdovka, která by byla schopná pojmout až čtyři desítky lyžařů najednou. Plochu by měl pokrýt takzvaný Snowflex, na kterém jde lyžovat za každého počasí.  

Druhou dominantou by měla být samotná vyhlídková restaurace na hřebenu Rozárky. Podle návrhů architekta Davida Vávry by měla vypadat jako zapuštěná nora. Její předností by byla velká kulatá okna, ze kterých by si mohli hosté užít výhled na celý Hradec Králové včetně samotné sjezdovky.  

„Myšlenka i návrh obnovují dávnou lyžařskou slávu tohoto místa, ovšem se současnými technologiemi. Architektonický výraz stavby je inspirován stejně přírodní oblinou jako okem,“ popisuje svůj návrh architekt David Vávra.  

Poslední slovo bude mít město  

O tom, zda projekt dostane zelenou, rozhodne město. „Celý záměr v tuto chvíli stojí na tom, zda nám bude město ochotné dlouhodobě pronajmout zarůstající pozemek, na kterém by celý projekt měl vzniknout,“ vysvětluje Smola. Bez případného souhlasu nebude možné restauraci ani sjezdovku vybudovat.  

„Můžu potvrdit, že magistrát obdržel žádost na dlouhodobé pronajmutí pozemků na Rozárce. Příslušné orgány ji musí posoudit. O tom, zda bude záměru vyhověno rozhodne rada a následně i zastupitelstvo města,“ řekla mluvčí magistrátu Kateřina Šmídová.   

V úterý autoři projektu předložili návrh primátorovi Hradce Králové Alexandrovi Hrabálkovi (ODS). „Ano, návrh jsem viděl a moc se mi líbí. Dle mého pomůže Rozárce vrátit její život a slávu,“ řekl novinářům primátor.  

Pokud by město s pronájmem souhlasilo, začnou autoři projektu s potřebným papírováním. Dalším krokem by tak bylo získání stavebního povolení. Oba věří, že by se podařilo sjezdovku s restaurací zprovoznit nejpozději do roku 2023. 

Pokusů o oživení bylo v Hradci Králové několik  

Lokalitu Rozárka magistrát v Hradci Králové řeší dlouhá léta. Na stole současných i minulých politiků leželi stovky návrhů, co s kopcem udělat. Vzniknout zde mělo například testovací centrum zasněžovací techniky, tréninková plocha pro chrty nebo apartmány pro bohatší občany. 

V roce 2015 město přihlásilo záměr revitalizace Rozárky do soutěže o grant nadace Proměny. Ta pomáhá městům ve spolupráci s odborníky a veřejností rozvíjet veřejná prostranství. Souběžně s tím byla spuštěna i anketa, do které se zapojila veřejnost.  

Žádný z těchto projektů nakonec nebyl dotažen až do konce a Rozárka tak zůstává stále nedotčená. Magistrát před časem pouze vybudoval dřevěný plot na vrcholu kopce. Chtěl tak zabránit, aby ke svahu najížděla osobní auta.  

Hradečtí patrioti pamatují lyžařský areál  

Někteří lidé z Hradce Králové si mohou Rozárku pamatovat jako lyžařský areál s umělohmotnou sjezdovkou, vlekem a osvětlením. To umožňovalo i noční lyžování. To byla Rozárka 70. let minulého století. Od té doby areál začal chátrat. Od roku 1993 je zde pouze opuštěná budova původní převlékárny a rezavé sloupy po osvětlení.  

„Území bývalého lyžařského svahu však už více než 20 let chátrá. V roce 1992 opustil areál hradecký lyžařský klub, oplocení zmizelo, vlek byl rozebrán, umělý povrch odvezen, sjezdovka zarostla a z lyžařského areálu zbyl jen nádherný výhled, kvůli kterému je rovněž i populárním místem pro zamilované,“ říká Jozef Čižmár z odboru projektů a dotací magistrátu města. 

Hřeben Rozárky dosahuje maximálně 277 metrů nad mořem. Oproti okolnímu terénu je vyvýšený maximálně o 50 metrů. Rozárka je součástí Kopce svatého Jana na Novém Hradci Králové. Jméno dostala podle studánky, která zde dříve byla.  

Hodnocení článku je 66 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Petr Smola

Štítky Rozárka, restaurace, sjezdovka, návrh, areál, Hradec Králové, nájem, záměr, plán, lyžování, kopec, David Vávra, projekt, architekt, svah, magistrát, lyžařské středisko, Alexandr Hrabálek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vrátí se Rozárce sláva ze 70. let minulého století? Nový návrh mluví o vyhlídkové restauraci a celoročním lyžování  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.