Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

O očkování mají učitelé v regionu zájem. Začít by se mělo o tomto víkendu

Učitelé a zaměstnanci škol, které zřizuje Hradec Králové nebo Královéhradecký kraj, mají o očkování proti onemocnění COVID-19 zájem. První etapa očkování školského personálu by měla začít tuto sobotu. Počítá se s naočkováním zaměstnanců starších 55 let. Kolik jich na samotné očkování nakonec dorazí se neví.

"Školy se seznamují s podmínkami, vnímají očkování jako potřebnou záležitost. Přejí si, aby se mohly děti vrátit do škol a všichni byli zdraví," řekla mluvčí hradeckého magistrátu Kateřina Šmídová. Hradec Králové provozuje celkem 17 základních škol. V nich pracuje 800 učitelů a další stovky nepedagogických pracovníků.

Královéhradecký kraj spravuje celkem 54 středních škol. "Královéhradecký kraj zájem školských pracovníků o očkování oficiálně nesleduje. Máme ale informace, že většina pedagogů i nepedagogických pracovníků o očkování zájem projevuje," řekl mluvčí kraje Dan Lechmann.

Pokyn k registraci poslalo ministerstvo školství teprve včera. V první etapě mají na očkování nárok lidé od 55 let, pracovníci, kteří zajištují provoz školek, speciálních škol, výchovných ústavů, prvních a druhých tříd základních škol a poraden.

Na očkování mají rovněž nárok učitelé a školští pracovníci, kterých se týká obnovení prezenční výuky. Konkrétní zaměstnance mají vytipovat ředitelé. Očkovat se bude vakcínou od firmy AstraZeneca. Další etapa by měla následovat po dvou až třech týdnech.

Slíbené odvoláváme. Děti se začátkem měsíce do škol nevrátí

"Byl předpoklad, že 1. března se vrátí maturanti nebo poslední ročníky do škol, ale vzhledem k této situaci, i když antigenní testy dorazí, to zkrátka není možné," řekl premiér Andrej Babiš (ANO). Návrat žáků podle něj nepřichází v úvahu ani od 3. března. Nové datum návratu dětí do školy vláda odmítla sdělit.

Ve vládě kvůli uzavření škol vzniká neklidná voda. Podle jistých informací se mluvilo dokonce o uzavření mateřských škol. S tím však nesouhlasí ministr školství Robert Plaga (za ANO). „Budu rád, když konečně i další členové vlády pochopí, že školy se mají zavírat jako poslední,“ řekl.

Od března se postupně měli do lavic vracet závěrečné ročníky středních škol, které na jaře čekají maturitní a závěrečné zkoušky. Později se měla ve středních školách obnovit praktická výuka, která se na dálku často nedá vůbec nahradit. Počítalo se i s návratem žáků devátých tříd, které v dubnu čekají přijímací zkoušky na střední školy. Podmínkou byla dosud distribuce antigenních testů a platnost pandemického zákona.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto FNOL

Štítky očkování, Královéhradecký, kraj, Hradec Králové, učitelé, zaměstnanci, COVID-19, zájem, Královéhradecký kraj, střední škola, vláda, ANO 2011, Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy České republiky, Andrej Babiš, Robert Plaga, AstraZeneca

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Novacek Pavol

Je sice pěkné, že si někdo vzpoměl na možnost očkování pro učitele. Má to však několik ale. 1) K očkování je určena vakcína astrazeneca která poskytuje adekvátní ochranu až po třech měsících. To už bude skoro konec školního roku. 2) Tato vakcína je dosti sporná co se týká vhodnosti záměru očkování učitelů. Mají s ní být očkováni učitelé starší 55 let, přičemž v okolních státech je právě tato skupina stanovena jako nevhodná a tyto státy jí očkují pouze mladší ročníky, nebo ji radši nepoužívají vůbec. Krom toho je už prokázáno, že v porovnání s jinými vakcínami má tato větší procento nežádoucích účinků, 3) Tato vakcína již delší dobu leží ve skladech protože ji odmítli jak zdravotníci, tak důchodci. Na základě těchto skutečností mi vyplývá závěr, že učitelé jsou pouze obětními beránky pro způsob jak se efektně zbavit této vakcíny a ještě se tím moct chlubit. Jestliže považujete práci učitelů za skutečně důležitou (já ano) proč jim nedáte na výběr jakou vakcínou chtějí být sami očkovaní. Očkování se stejně provádí v nemocnicích a jsou zde v určených termínech dostupné všechny dovážené vakcíny. To by ale vacína A-Z opětovně zůstala skladem. Každý učitel je schopen si zjistit že vakcína comirnati má daleko větší účinnost (hlavně ve věkové skupině 55+) To by Vám ale nabouralo Vaše PR. Celá tato akce s očkováním učitelů silně zavání. Podporu pro ředitele škol nikdo neposkytne. Dovolím si ještě poukázat na jeden příběh z 24.2.2021 z jedné královéhradecké školy. Po příchodu dítěte do MŠ dítě paní učitelce sdělilo, že maminka musela spěchat domů protože má COVID. Není tenhle příbeh argumentem pro co nejlepší možnou ochranu učitelů? Na závěr bych jště rád řekl, že nejsem učitel a mám dospělé děti. Ale práce učitelů si nesmírně vážím. Sám bych v takových podmínkách za takovou almužnu nepracoval. Ale jak se zdá pro, Vás je to pouze stádo pokusných králíků.

Čtvrtek, 25. února 2021, 12:51Odpovědět

O očkování mají učitelé v regionu zájem. Začít by se mělo o tomto víkendu  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.