Počasí dnes17 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Lavina, která v pondělí zabila muže, se uvolnila po opakovaném sjezdu skialpinistů

Desková lavina, která v pondělí v Obřím dole zabila skialpinistu a druhého těžce zranila, se utrhla po opakovaném sjezdu těchto mužů. Skialpinisté se navíc pohybovali v místech, kde je to zakázané. Muži se chtěli natočit při sjezdu volným terénem, během toho se ale lavina uvolnila a strhla. Ukázalo to vyšetřování horské služby.

Dva skialpinisté v pondělí v Obřím dole v Krkonoších strhli lavinu, která sjela od Slezského domu do žlabu Úpičky. Čtyřicetiletý muž chtěl svého sedmnáctiletého kolegu ze shora natočit při jízdě. Jenže mladšího skialpinistu lavina úplně pohřbila. Starší muž nebyl masou úplně zasypán, díky čemuž se mu podařilo kontaktovat linku 155, která do terénu ihned povolala horskou službu včetně dvou vrtulníků.

Než záchranáři dorazili na místo, starší muž se z laviny dokázal částečně vyprostit. „Přeživší muž utrpěl pohmožděniny, otřes mozku, zlomeniny končetin, byl podchlazen a byl transportován do traumacentra do liberecké nemocnice," řekl mluvčí královéhradecké krajské záchranky Ivo Novák.

Teprve při odletu se zraněným skialpinistou se zjistilo, že je zde ještě jeden skialpinista. Horská služba ho začala okamžitě hledat pomocí lavinového přístroje. Mladšího muže objevili po pěti minutách.

„Vrtulník mezitím vysadil lékaře a ten ihned začal s pokusem obnovit chlapci životní funkce. Bohužel po nějaké době byl nucen konstatovat smrt,“ uvedl Pavel Jirsa, náčelník Horské služby Krkonoše.

Skialpinisté strhli lavinu dlouhou 400 až 500 metrů, která měla v odtrhové části délku zhruba 60 metrů a výšku půl metru až metr a půl. Vyšetřování horské služby ukázalo, že desková lavina se utrhla po opakovaném sjezdu skialpinistů. Do lokality je přitom vstup zakázán, platí zde druhý stupeň lavinového nebezpečí.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Horská služba ČR

Štítky lavina, Krkonoše, skialpinisté, horská služba, smrt, hory, Krajská nemocnice Liberec, Ivo Novák, Obří důl, Slezský dům

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lavina, která v pondělí zabila muže, se uvolnila po opakovaném sjezdu skialpinistů  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.