Počasí dnes22 °C, zítra22 °C
Pátek 20. září 2024  |  Svátek má Oleg
Bez reklam

V Hradci začalo stěhování Gayerových kasáren, sídlí tam muzeum

Tento týden začalo stěhování Gayerových kasáren v Hradci Králové, které potrvá do dubna roku 2019. Stěhuje se přibližně 40 z 62 zaměstnanců muzea a muzejní sbírky, vyplynulo z dnešního vyjádření Muzea východních Čech v Hradci Králové. Bývalá kasárna, ve kterém muzeum sídlí, čeká rozsáhlá modernizace za více než 300 milionů korun. Stavební práce by měly začít příští rok.

„Nejnáročnější z celé akce bude stěhování skoro 2,5 milionu sbírkových předmětů, které musejí pracovníci muzea opatrně přemístit do provizorních depozitářů napříč celou republikou,“ uvedl ředitel muzea Petr Grulich. Sbírkové předměty budou umístěny především v Čelákovicích, Rychnově nad Kněžnou, Všestarech a ve Stěžerách. „Celková cena za stěhování se vyšplhala ke 14 milionům korun,“ řekl Grulich.

Královéhradecký kraj, který je zřizovatelem muzea, chce rekonstrukci bývalých Gayerových kasáren financovat především z peněz Integrované územní investice ITI Hradecko-pardubické aglomerace v rámci projektu SMARTmuzeum: modernizace depozitářů, technického a technologického zázemí Muzea východních Čech v Hradci Králové. Plány počítají s tím, že v Gayerových kasárnách vznikne moderní depozitář krajského Muzea východních Čech, který bude částečně přístupný veřejnosti.

Přestavbou projdou také sousední Vrbenského kasárna, které vlastní město Hradec Králové. Hlavním investorem přestavby bude Královéhradecký kraj. „Termín zpřístupnění expozic ve Vrbenského kasárnách je zatím neznámý a je přímo závislý na termínu rekonstrukce budovy a na tom, kdy a jakým způsobem se podaří zabezpečit financování. Předpokládáme, že cena rekonstrukce se bude pohybovat kolem 350 až 450 milionů korun, z toho zhruba 45 milionů korun připadne na obě expozice,“ uvedl Grulich.

V dosud nevyužívaném objektu Vrbenského kasáren má být vystavena dosud nezpřístupněná přírodovědecká sbírka muzea, nově i krajská archeologická expozice. V přístavbě vznikne návštěvnické centrum s kavárnou. V areálu Gayerových kasáren je v plánu i parkovací dům.

Autoři | Foto Muzeum východních Čech v Hradci Králové

Štítky stěhování, Gayerova kasárna, muzeum, Hradec Králové, Muzeum východních Čech, Petr Grulich, rekonstrukce, Královéhradecký kraj, Čelákovice, Všestary, Stěžery

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Hradci začalo stěhování Gayerových kasáren, sídlí tam muzeum  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.