Počasí dnes9 °C, zítra8 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Městská kasa pandemii zatím ustála. Hradec Králové nemusí výrazně škrtat

Městská pokladna stotisícového Hradce Králové neměla loni navzdory pandemii koronaviru zásadní problémy. Radnice se musela vypořádat nejen s výpadkem daňových příjmů, ale i s významnými výdaji. Město nemuselo zpomalit zahájené investice ani snížit stamilionové výdaje, které na ně mělo rezervované.

V červnu město upravilo rozpočet snížením daňových příjmů o zhruba 190 milionů korun. "Daňové příjmy na konci loňského roku jsou nakonec nižší o zhruba 50 milionů korun oproti předpokladům ve schválenému rozpočtu na rok 2020," řekla náměstkyně primátora pro ekonomiku Monika Štayrová (ANO).

Výkyvy na příjmové i výdajové části městského rozpočtu se podařilo ustát díky zapojení 150 milionů korun z výsledku hospodaření z roku 2019 a příspěvku 116 milionů ze státního rozpočtu.

PŘEHLED: Největší projekty Hradce Králové pro rok 2021. V plánu je zahájit i stavbu stadionu

Hradec Králové chce v letošním roce dotáhnout rekonstrukce a stavby, které nejsou hotové z minulého roku. Za dokončení odlehčovací služby Honkova, haly na Pouchově nebo rekonstrukci Hlavní třídy bude muset magistrát zaplatit 300 milionů korun....

"Už v březnu 2020 jsme připravili první změny v rozpočtu pro pomoc lidem i pro zajištění bezproblémového chodu města, zastupitelstvo uvolnilo první várku peněz a další akce rychle následovaly. Město se loni na jaře rozhodlo rezervovat 150 milionů korun z výsledku hospodaření roku 2019 na sanaci propadu daňových příjmů města, další miliony vyčlenilo na pomoc drobným živnostníkům či firmám," uvedl primátor Hradce Králové Alexandr Hrabálek (ODS). Podpora místním podnikatelům pokračuje i letos.

Město v souvislosti s epidemií rozdalo či odpustilo na nájemném a poplatcích přes 43 milionů korun. Rozdělilo 7,3 milionu korun mezi drobné podnikatele, téměř 30 milionů mezi své organizace, za dalších více než šest milionů odpustilo nájemné či poplatky za předzahrádky a kromě toho nakoupilo ochranné pomůcky za šest milionů korun. Klicperovo divadlo získalo mimořádnou dotaci 3,4 milionu korun, Filharmonie Hradec Králové 2,8 milionu a Divadlo Drak ve výši 700.000 korun od ministerstva kultury.

Hradecká kulturní a vzdělávací společnost i městská knihovna krizi v roce 2020 zvládly z vlastních rezerv, aniž by byly nuceny žádat o mimořádné dotace či kompenzace.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto MMHK | Zdeněk Puš

Štítky ČR, správa, koronavirus, hospodářství, rozpočet, 2021, Hradec Králové, pandemie covidu-19, Monika Štayrová, ANO 2011, Alexandr Hrabálek, ODS, Klicperovo divadlo, Filharmonie Hradec Králové, Divadlo Drak

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Městská kasa pandemii zatím ustála. Hradec Králové nemusí výrazně škrtat  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.