Počasí dnes14 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Zavřený Kuks lidi neodradil. Ve velkém navštěvovali jeho venkovní areál

Pro barokní hospital Kuks na Trutnovsku, který je jednou z nejnavštěvovanějších památek ve správě Národního památkového ústavu v Královéhradeckém kraji, byl rok 2020 kvůli pandemii koronaviru turbulentním obdobím. Zatímco návštěvnost venkovního areálu klesla jen nepatrně, výrazně, asi o jednu třetinu, ubylo návštěvníků expozic. Pandemie koronaviru propukla v ČR loni na jaře a trvá doposud. Památky byly loni kvůli vládním opatřením několik měsíců uzavřené.

"Od jarní uzávěry až do května byla návštěvnost téměř nulová. Nižší návštěvnost se promítla také do června a září, kdy nám vypadly především organizované zájezdy. Naopak o letních prázdninách návštěvnost oproti roku 2019 výrazně stoupla, český výletník se vrátil. Propad zahraničních turistů byl o 90 procent, podobně jako u organizovaných zájezdů. Za to hojně byla navštěvovaná zahrada," řekl kastelán Kuksu Libor Švec.

Hospital prošel v roce 2014 rozsáhlou opravou za 440 milionů korun. První rok po opravě si památku prohlédlo rekordních téměř 140 tisíc lidí. Od té doby návštěvnost Kuksu klesá. Stále je však výrazně nad stavem před rekonstrukcí, kdy na Kuks ročně zavítalo kolem 40 tisíc lidí.

V roce 2020 zavítalo do interiérů v hospitalu téměř 55 tisíc lidí, což je zhruba o třetinu méně než v roce předchozím. Venkovní návštěvnost areálu byla loni zhruba 220 tisíc.

"Co se týče tržeb, tak jsme na tom byli kupodivu podobně jako v roce 2019. Návštěvníci tu tentokrát za kratší dobu nechali více peněz. Bylo to znát na tržbách za suvenýry, především v bylinkářství, kde jsme měli za kratší sezonu prakticky totožnou tržbu jako v celém předešlém roce, kdy se to rozložilo do více měsíců. Zhruba na stejném jsme loni zůstali i na tržbách ze vstupného," řekl Švec.

V posledních letech se zvyšuje zájem o bylinkovou zahradu, ve které roste přibližně 200 druhů nejen léčivých rostlin. Rostliny postupně od jara do podzimu kvetou. Většina návštěvníků, která navštíví hospital, si zajde i tam. Koronavirus loni hrál do karet zahrady ještě více než jindy. Bylinková zahrada byla zpřístupněna po rozsáhlé rekonstrukci hospitalu v roce 2015, v následujícím roce byl na nádvoří otevřen obchod s bylinkami a přírodními produkty.

"Loni návštěvníci netrávili tolik času uvnitř hospitalu, ale spíše zamířili do bylinkové zahrady, na nádvoří, do okolí. Po celou dobu jsme nechali venkovní areál za dodržování opatření bez omezení. Zaznamenal jsem loni také velmi dobrou odezvu od návštěvníků, měl jsem z nich pocit, jakoby byli vděční za to, že mohou," řekl Švec.

Na Kuksu pořádají různí organizátoři v běžném roce kulturní akce, loni zbyly jen některé, navíc v omezeném rozsahu. Podle kastelána ale měly kulturní akce, které se mohly uskutečnit v létě za velmi složité organizace, meziročně srovnatelnou návštěvnost.

"Například se podařila nová akce, muzikál Noc na Karlštejně, která se konala na nádvoří. Návštěvnost byla velmi vysoká, každé představení tři dny po sobě navštívilo bezmála tisíc lidí. Bylo to v době, kdy to opatření ještě dovolovala," řekl Švec. Podle něj je otázkou, jak se bude vyvíjet letošní rok. 

Hospital prošel v roce 2014 rozsáhlou opravou za 440 milionů korun. První rok po opravě si památku prohlédlo rekordních téměř 140 tisíc lidí. Od té doby návštěvnost Kuksu klesá. Stále je však výrazně nad stavem před rekonstrukcí, kdy na Kuks ročně zavítalo kolem 40 tisíc lidí.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto hkregion.cz

Štítky ČR, koronavirus, památky, rok, Kuks, statistika, 2020, turistika, kultura, pandemie, pandemie covidu-19, Libor Švec, Národní památkový ústav, Česko, oprava, Královéhradecký kraj, okres Trutnov, rekonstrukce, nádvoří

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zavřený Kuks lidi neodradil. Ve velkém navštěvovali jeho venkovní areál  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.