Počasí dnes22 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Hradečtí Piráti vyzývají městkou koalici k restartu. Jednání vypadají jako zákopová válka, tvrdí

Politická krize zmítá vedením Hradce Králové od poloviny listopadu, kdy koalice Změna pro Hradec a Zelení odstoupila od koaliční smlouvy. Od té doby proběhlo několik jednání, žádné ale s definitivním výsledkem. Hradečtí Piráti proto vyzývají současnou koalici k restartu a složení nové vládnoucí skupiny. S konkrétním návrhem přišlo i HDK.

Vládnoucí koalici v Hradci Králové tvořila koalice Zelených a Změny pro Hradec společně s ODS a Hnutím ANO. Rozpadla se 26. listopadu poté, co koalice odstoupila od smlouvy.

„Vztahy ve vedení města jsou často na bodu mrazu, jednání zastupitelstva připomínají spíše zákopovou válku a problémy Hradce jen a jen narůstají. Je potřeba restart,“ upozornil předseda zastupitelského klubu Pirátů Aleš Dohnal.

Restartem je podle Dohnala vytvoření nové koalice z demokratických stran, která město dovede k dalším volbám. Piráti jsou ochotní se na složení nové vládnoucí skupiny aktivně podílet. Odmítají však spolupráci s KSČM a ANO. Podle nich je právě Hnutí ANO v několika případech ve střetu zájmu.

„Vyzýváme proto zastupitele za Občanskou demokratickou stranu, aby jasně deklarovali, že nehodlají dále pokračovat v nefunkčním modelu vládnutí s hnutím ANO, který nedisponuje potřebnou většinou v zastupitelstvu města,“ vyzývají Piráti v otevřeném dopisu, který byl adresován všem zastupitelským klubům.

S nabídkou přišel i Hradecký demokratický klub

S nabídkou v těchto dnech přišlo HDK. Společně s Koalicí pro Hradec, Změnou pro Hradec a Zelenými oslovili ODS a Piráty. Tým složený ze zástupců demokratických opozičních stran nabízí ODS a Pirátům spolupráci na vzniku nového koaličního uskupení, které by s většinou 23 zastupitelských mandátů vedlo naše město po zbytek volebního období.

„Jsme přesvědčeni, že současná situace ve vedení města je neúnosná a další čekání by pouze prohlubovalo krizi. Proto jsme se domluvili na možné spolupráci ve prospěch Hradce Králové,“ říká předsedkyně Hradeckého demokratického klubu Pavlína Springerová.

Stejně jako Piráti, se i HDK a jejich kolegové snaží vytvořit co nejširší koalici bez spolupráce s KSČM a Hnutím ANO. „Dva roky zkušeností nám ukázaly, že spolupráce s hnutím ANO je silně problematická až nemožná, proto jsme ji ukončili. Jako jediné východisko ze současné situace vidíme spolupráci s ostatními stranami. Jsme rádi, že se při prvotních jednáních daří nacházet společné programové priority,“ říká za koaliční klub Zelených Martin Hanousek.

Podle prohlášení HDK je dohoda mezi oslovenými stranami založena na programové shodě. Všechny zastupitelské kluby (kromě KSČM a ANO) se shodují na společné vizi vedení města.  

Už v minulosti se několikrát pokusilo jednat Hnutí ANO s ODS a vytvořit menšinovou vládu s podporou komunistů. Žádných konkrétních výsledků se veřejnost nedostala. Pokud Piráti a ODS přistoupí na návrh HDK a ostatních zastupitelských klubů, vznikne široká koalice. Komunisté a ANO následně skončí v opozici.

Hnutí ANO má aktuálně v zastupitelstvu 11 mandátů, ODS pět mandátů a Změna pro Hradec a Zelení tři mandáty. V opozici jsou Hradecký demokratický klub se sedmi mandáty, Piráti s pěti mandáty, lidovecká Koalice pro Hradec se třemi mandáty a KSČM také s třemi.

Ohodnoť článek

Štítky Piráti, ODS, ANO, Zelní, Hradec Králové, koalice, krize, politika, magistrát, Česká pirátská strana, ANO 2011, Hradecký demokratický klub, KSČM, radnice, Martin Hanousek, Pavlína Springerová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hradečtí Piráti vyzývají městkou koalici k restartu. Jednání vypadají jako zákopová válka, tvrdí  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.