Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Na výjezd od nemocnice v Hradci Králové se vrátí semafory. Prozatím jen provizorní

Během oprav křižovatky Brněnská v roce 2018 řídilo dopravu u výjezdu z Fakultní nemocnice Hradec Králové několik provizorních semaforů. Ty se osvědčily a výrazně zpříjemnily dopravu kolem celého areálu. Magistrát proto rozhodl, že zde nainstaluje stálé semafory. Problém nastal při papírování a domluvě s majitelem pozemku, na kterém by měly semafory stát. Nyní radnice našla řešení.

Radnice se semafory snažila vrátit od chvíle co provizorní zmizely. „Narazili jsme na neskutečně složité majetkové vztahy,“ přiznal novinářům primátor Hradce Králové Alexandr Hrabálek (ODS). Zároveň ale dodal, že město našlo řešení. Do zahájení velkokapacitního očkování by se měla na křižovatku opět objevit provizorní světelná signalizace.

Provizorní semafor přitom město v minulosti odmítalo. Ještě začátkem roku 2019 tvrdil náměstek primátora Jiří Bláha (ODS), že by mohl být nebezpečný. „Dočasné semafory byly umístěné na provizorních stojanech, což by z dlouhodobého hlediska bylo nebezpečné hlavně pro chodce, maminky s kočárky nebo cyklisty,“ řekl.

Ačkoliv budou semafory stát na soukromém pozemku u krajské silnice, platit je bude město. „Městskou kasu to vyjde na 100 tisíc korun měsíčně,“ upřesnil primátor. Podle radnice je instalace provizorních semaforů finančně dostupnější. „Na jaře příštího roku počítáme s rekonstrukcí křižovatky Mileta, takže by byla větší investice kompletně zmařená,“ řekl Hrabálek.

Za trvalé semafory by město zaplatilo pět milionů korun. Jejich instalaci bude radnice řešit až po dokončení rekonstrukce přilehlé křižovatky.

Doprava ve Zborovské ulici je v době pandemie ještě více intenzivní. „Touto ulicí projíždí několik tisíc aut denně, řidiči míří nejčastěji do fakultní nemocnice nebo na odběrová centra COVID-19. Vzhledem k tomu, že kraj navíc v nemocnici plánuje očkovací centrum, museli jsme situaci začít řešit okamžitě,“ doplňuje Bláha.

Domluva s majitelem pozemku byla obtížná

Už na začátku roku 2019 radnice věřila, že se semafory na křižovatku u Fakultní nemocnice Hradec Králové vrátí do pár měsíců. Problém nastal v majetkovém vypořádání. Pozemky, na kterých měly semafory stát patří nemocnici, tu ale zřizuje ministerstvo zdravotnictví.

„To byl hlavní kámen úrazu. Město chtělo pracovat na pozemcích, ke kterým nemá žádný vztah. To je ten důvod, proč vše trvalo tak dlouho,“ dodal primátor Hrabálek. Radnice zároveň potvrdila, že komunikace s nemocnicí byla bezproblémová. Celý projekt nabíral zpoždění kvůli schvalování jednotlivých částí ministerstvem.

Jen pro představu… Přípravu nových semaforů radnice v Hradci Králové zahájila už na začátku října roku 2018. Až nyní se podařilo mezi Královéhradeckým krajem, majitelem pozemku a policií najít kompromis, na který jsou ochotné přistoupit všechny strany.

Rozkopaná křižovatka ukázala, že to může být lepší

O tom, že nejsou semafory na výjezdu z nemocnice špatný nápad, paradoxně upozornila rekonstrukce křižovatky Brněnská. Tu Ředitelství silnic a dálnic opravovalo v roce 2018. Aby se předešlo dopravním komplikacím, bylo po městě rozmístěno několik provizorních semaforů. Jeden z nich byl právě i na křižovatce u nemocnice. Díky němu se tady situace zlepšila natolik, že je tu město chtělo nechat.

„Šlo o dočasné řešení, které dotčené orgány státní správy a Policie ČR nepovolily prodloužit do doby rekonstrukce křižovatky Mileta. Termín její opravy tenkrát nikdo neznal,“ řekl náměstek primátora Jiří Bláha (ODS). I proto magistrát začal pracovat na své vlastní variantě.

Provizorní semafory si na křižovatce pochvalovala i sama nemocnice. „Když tu semafory byly, nestala se ani jediná nehoda, ale jakmile zmizely, hned tu zase začaly," řekl před časem ředitel fakultní nemocnice Hradec Králové Vladimír Palička. Výjezd pro návštěvníky nemocnice byl o poznání příjemnější.

Ohodnoť článek

Foto

Štítky FNHK, semafor, Hradec Králové, křižovat, výjezd, doprava, Zborovská, ulice, nemocnice, pozemek, radnice, Fakultní nemocnice Hradec Králové, Alexandr Hrabálek, ODS, Jiří Bláha, Mileto, Policie České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na výjezd od nemocnice v Hradci Králové se vrátí semafory. Prozatím jen provizorní  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.