Počasí dnes23 °C, zítra17 °C
Úterý 21. května 2024  |  Svátek má Monika
Bez reklam

Senátoři se obrátí na Ústavní soud. Nové vyhlášení nouzového stavu je protiústavní, tvrdí

Ústavní stížnost senátorů na obnovení nouzového stavu proti vůli Sněmovny bude hotová ve čtvrtek. Ve stejný den bude moci být také odeslána Ústavnímu soudu. Ke stížnosti se podle něj zatím připojily dvě desítky senátorů, stačilo jich deset. Další mají možnost připojit se do čtvrtečního rána.

"Vláda obešla vůli Sněmovny, která prodloužení nouzového stavu odmítla. Nemění na tom nic ani nedělní žádost 14 hejtmanů," řekl předseda senátorů ODS Zdeněk Nytra. k důvodům stížnosti. Na postoj Sněmovny senátoři čekat nechtějí.

Menšinový kabinet ANO a ČSSD minulý čtvrtek nezískal souhlas Sněmovny, aby prodloužil nouzový stav kvůli epidemii koronaviru. Původní nouzový stav tak skončil o půlnoci z neděle na pondělí, bezprostředně ale na něj navázal nový nouzový stav, který vláda vyhlásila v neděli na žádost hejtmanů. Premiér Andrej Babiš (ANO) uvedl, že podle analýzy vlády to bylo v souladu s ústavou.

Naopak za protiústavní označili postup vlády nejen senátoři v čele s předsedou horní komory Milošem Vystrčilem (ODS), ale také mnozí ústavní právníci, například Jan Kysela, Václav Pavlíček, Marek Antoš nebo Jan Wintr. Podle nich není možné znovu vyhlásit nouzový stav bez časové prodlevy. "Pod pláštíkem nového vyhlášení jde o trvání téhož nouzového stavu, který však měl na základě vůle Poslanecké sněmovny skončit," uvedl Kysela.

Pod senátorskou stížností jsou podepsáni nejen senátoři ODS, ale také místopředsedové Senátu Jiří Růžička a Jan Horník z klubu Starostů nebo předsedkyně lidoveckého senátorského klubu Šárka Jelínková.

Starostové už minulý týden avizovali ústavní stížnost na přiměřenost opatření v rámci nouzového stavu. Předložit ji chtěli v případě, kdyby Sněmovna nouzový stav prodloužila beze změn. Dolní komora to odmítla, neboť vláda si nedokázala vyjednat podporu opozice, která požadovala úpravy vládních opatření.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto vlada.cz

Štítky vláda, nouzový stav, ústava, soud, senátor, stížnost, zákon, COVID-19, pandemie, koronavirus, polika, Poslanecká sněmovna ČR, ODS, ANO 2011, pandemie covidu-19, Zdeněk Nytra, Jan Kysela, ČSSD, Andrej Babiš

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Milan Orkáč

Počkáme na rozhodnutí ústavního soudu a na "moudra jakoby ústavních právníků" v článku. Díky ústavnímu soudu jsme se již zařadili mezi banánové republiky. Jednak jeho rozhodnutí při ubytování Rusů v ostravském hotelu, jednak při rozhodnutí změny volebního zákona (https://www.ceska-justice.cz/2021/02/rada-evropy-zmena-volebniho-zakona-mene-nez-rok-pred-volbami-je-manipulace-v-politickem-zajmu/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=hpfeed.sznhp.box&dop_req_id=v8kiF0bBmRx-202102162202).

Čtvrtek, 18. února 2021, 07:16Odpovědět

Senátoři se obrátí na Ústavní soud. Nové vyhlášení nouzového stavu je protiústavní, tvrdí  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.