Počasí dnes20 °C, zítra19 °C
Pátek 10. května 2024  |  Svátek má Blažena
Bez reklam

Hradec Králové rozšíří městskou zeleň. Nové budou stromy i květiny v parcích

Hradec Králové plánuje v letošním roce rozšířit městskou zeleň. Vysadí několik desítek stromů a přidá některé druhy květin do svých parků. I letos je v plánu takzvané mozaikové sekání a využití zavlažovacích vaků.

„Na jaře obvykle vysazujeme jehličnaté stromy, pro které je tento termín příznivější. Nejčastěji jsou to borovice a jedle. Počítáme, že jich vysadíme několik desítek. Jde především o obměnu těch starších proschlých za nové. Malé borovice se objeví například v Borečku v Březhradě,“ říká Daniel Jeřábek z Technických služeb Hradec Králové, který má na starosti městskou zeleň.

Nejvíce stromů se ale v Hradci vysází na podzim, podobně jako v minulém roce by mělo být letos vysazeno zhruba 600 až 700 převážně listnatých stromů. Na jejich závlahu město opět plánuje využití speciálních zavlažovacích vaků. „Od hradeckých vodáren dostáváme několik desítek zavlažovacích vaků. Jsou přikládány nejčastěji k mladým stromům a voda z nich během několika hodin postupně odkapává. Po Hradci by jich v letošním roce mělo být rozmístěno kolem 170,“ doplňuje Jeřábek.

V květnu ve městě každoročně probíhá výsadba letniček. Technické služby jejich druhovou skladbu pravidelně obměňují, na letošní rok si připravily několik novinek. „V květinové výzdobě města přibydou nové druhy jiřinek a také krásenek. Sortiment květin ale děláme vždy velmi bohatý, obvykle naše zahradnice vysází více než 54 tisíc letniček v padesáti druzích. Mezi ty nejoblíbenější, které naopak zůstávají v repertoáru dlouhodobě patří afrikány nebo ledovky,“ dodává Jeřábek. Kromě výsadby letniček probíhá na jaře také příležitostné doplnění trvalek, které jsou například na Riegrově náměstí u hlavního nádraží.

Mozaikové sečení se osvědčilo

Letos se také připravuje návrat k mozaikovému sečení. „Jedná se o způsob sečení, kdy je část travnaté plochy posekána a část vedle je ponechána tak, aby zde vykvetly luční byliny. V minulém roce jsme tento způsob sekání trávy zavedli nejen v parcích, jako například v Šimkových sadech, ale i v sídlištní zeleni ve všech částech města. Díky tomuto způsobu sečení dochází ke zlepšení životních podmínek pro živočichy, zejména hmyz,“ říká Jeřábek.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Tisková zpráva | Foto

Štítky Hradec Králové, zeleň, park, květiny, příroda, Hradecké služby, tisková zpráva, mozaika, strom, jednoletá rostlina, Boreček, Březhrad

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hradec Králové rozšíří městskou zeleň. Nové budou stromy i květiny v parcích  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.