Počasí dnes18 °C, zítra23 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

PŘEHLED: Tento týden dala pandemie kraji zabrat. Rekordní převoz pacientů, plné nemocnice i uzavřené Trutnovsko

Pandemie tento týden Královéhradecký kraj vyzkoušela prakticky ve všech oblastech. Došlo k naplnění nemocnic, rekordnímu převozu pacientů do jiných krajů i k uzavření Trutnovska. Stále se také nedá říct, že by klesal počet aktivních případů a hospitalizovaných pacientů. Velkou změnou bude pro Královéhradecký kraj i konec nouzového stavu. Hradecká Drbna přináší to nejdůležitější tohoto týdne z našeho regionu.

K dnešnímu ránu bylo v Královéhradeckém kraji potvrzeno 8.640 aktivních případů nemoci COVID-19. nejhorší situace je na Hradecku, kde je evidováno 2.548 pozitivních lidí. Prakticky stejně je na tom i Trutnovsko, kde hygienici evidují 2.524 lidí s nákazou. Od poloviny ledna se čísla nijak výrazně nezměnila, stále se drží na podobných hodnotách.

Podle informací serveru hlidacstatu.cz je v Královéhradeckém kraji hospitalizováno kolem 550 pacientů s koronavirem. Většina z nich je ve středně těžkém nebo těžkém stavu. Ze statistik serveru vyplívá, že je v Královéhradeckém kraji volných posledních osm covidových lůžek na jednotkách JIP a ARO a klasická lůžka s kyslíkem.

Konec nouzového stavu vs. stav nebezpečí v kraji

Velkou změnou pro Královéhradecký kraj bude konec nouzového stavu. „Dnes proběhne společná videokonference hejtmanů s vládou. Očekávám, že ze strany vlády zazní, jaká opatření chce přijmout po skončení nouzového stavu a také vyhodnocení stávajících opatření v průběhu jeho trvání,“ říká hejtman Královéhradeckého kraje Martin Červíček (ODS).

Podle jeho slov je třeba dostat informace o tom, jak si ministerstva představují situaci řešit. Až poté je možné společně řešit s Krajskou hygienickou stanicí Královéhradeckého kraje další postup v kraji. V tuto chvíli proto není hejtmanství schopné říct, zda bude v kraji vyhlášen takzvaný „stav nebezpečí“.

Rekordní převoz pacientů z Náchoda

V posledním týdnu v Královéhradeckém kraji přibylo pozitivních pacientů, kteří potřebují hospitalizaci v nemocnici. Svého kapacitního maxima v úterý dosáhla nemocnice v Náchodě. „Vzhledem k tomu, že v rámci kraje už nebyl přesun možný, tak bylo rozhodnuto, že dojde k transportu pacientů mimo region,“ řekl pro ČT ředitel nemocnice Jan Mach.

Převezeno muselo být 15 pacientů do Jihomoravského kraje. Dva skončili ve sv. Anně v Brně, čtyři v Boskovicích a devět v Kyjově.

K převozu záchranáři využili velkokapacitní sanitku Fénix, do té se vejde 12 pacientů i s personálem. Nemocnice vybrala ty pacienty v relativně dobrém zdravotním stavu, aby je noční transport neohrozil.

Na hraně kapacit jsou i další nemocnice v regionu. Mezi další nejzatíženější nemocnice patří Fakultní nemocnice Hradec Králové a nemocnice v Trutnově. V Hradci Králové by zdravotníci rádi otevřeli další covidové oddělení.

Nově se v kraji očkuje vakcínou společnosti AstraZeneca

V pondělí dorazilo do Fakultní nemocnice Hradec Králové přes 4,5 tisíce dávek vakcíny AstraZeneca. „První dávky této vakcíny dostali pacienti včera právě v Trutnově,“ řekl krajský koordinátor očkování Jaroslav Malý. Do nejpostiženějšího regionu bylo posláno celkem 2,5 tisíce dávek. Zbytek zůstal v Hradci Králové, kde se začne touto vakcínou očkovat v sobotu.

V Královéhradeckém kraji se začíná očkovat vakcínou AstraZeneca. Některé regiony pochybují o její kvalitě

Královéhradecký kraj je jeden ze tří krajů, který začal očkovat vakcínou společnosti AstraZeneca. První očkování proběhlo už včera na Trutnovsku. Některé nemocnice například ve Středočeském kraji vakcínu odmítly, pochybují o její kvalitě. Kromě...

Uzavření Trutnovska a kontroly na hranicích okresu

Ve čtvrtek ráno vláda rozhodla o uzavření nejpostiženějších oblastní v České republice. Na seznam se dostalo i Trutnovsko. Nařízení začalo platit dnes v noci, kdy se na silnicích objevila i policie. Ta nyní kontroluje řidiče, kteří jedou přes hranice regionu. To jde udělat pouze v odůvodněných případech.

„Překvapilo mě, že je to celé děravé. Tohle nařízení je přesně ten případ opatření, které se budou snažit obyvatelé obcházet,“ řekl v mimořádném vysílání ČT starosta Trutnova Ivan Adamec (ODS). Podle jeho slov má většina obyvatel Trutnova práci v Praze, proto pohyb mezi regiony neustane. „Vůbec mě nepřekvapí, když to nebude fungovat,“ dodává.

Vláda před malou chvílí omezila pohyb obyvatel na Trutnovsku. Lidé, kteří tu bydlí nesmí region opouštět. Výjimkou je cesta za prací, nákupem a lékařem. Místní mají zároveň povinnost zde nosit minimálně chirurgickou roušku. Situace na Trutnovsku...

Vláda se rozhodla uzavřít Trutnovsko poté, co obdržela výsledky testovaných vzorků ze začátku ledna. 60 procent z nich prokázalo přítomnost agresivnější britské mutace. Nařízení platí do konce nouzového stavu, tedy do pondělka.

Zásoba roušek do nejpostiženějších oblastí

Na Trutnovsku až do konce nouzového stavu platí povinnost nosit minimálně chirurgické roušky na veřejnosti. Stejně tak je možné nosit i respirátory tipu FFP2. Prakticky hned poté, co vláda nařízení vydala, vzali lidé lékárny útokem. Některé z nich se podařilo vykoupit ještě během čtvrtečního dopoledne.

„Jedná se o nařízení pro všechny vnitřní prostory, veřejnou dopravu a všechna veřejná místa, kde jsou dva lidé na méně než dva metry od sebe,“ řekl ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO).

Dnes kolem dopoledne dostali hasiči z Hradce Králové půl milionu chirurgických roušek od státu. Ty teď budou rozvážet do Trutnova, Dvora Králové nad Labem a Vrchlabí. „Konkrétní počet pro jednotlivá města určil Královéhradecký kraj,“ řekla Hradecké Drbně mluvčí hasičů Martina Götzová.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto ZZS KHK

Štítky COVID-19, koronavirus, pandemie, Královéhradecký, kraj, týden, přehled, Náchod, pacient, nemocnice, situace, Královéhradecký kraj, okres Trutnov, nouzový stav, Trutnov, Hradec Králové, AstraZeneca, ODS, Česká televize

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

PŘEHLED: Tento týden dala pandemie kraji zabrat. Rekordní převoz pacientů, plné nemocnice i uzavřené Trutnovsko  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.