Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Lidé na Trutnovsku začali nakupovat respirátory a roušky. Dodržování uzávěr je zatím bez komplikací

Dodržování uzávěry v okrese Trutnov bylo dnes nad ránem bez vážnějších problémů. Policisté například na kontrolním stanovišti u obce Kuks na silnici I/37 na hranici trutnovského okresu od půlnoci zkontrolovali desítky aut. Od dnešní půlnoci platí na Trutnovsku přísnější vládní opatření. Lidé nesmí bez důvodů region opouštět a na veřejných místech je třeba nosit minimálně chirurgickou roušku nebo respirátor. Lidé si proto začali dělat zásoby zdravotnických potřeb.

"Jedeme v režimu namátkovosti. Z kontrolního stanoviště na Kuksu bylo zkontrolováno 20 osobních vozidel a zhruba 45 kamionů, bylo to bez vážnějších komplikací. Provoz v noci nebyl velký," řekla dnes mluvčí krajské policie Magdaléna Vlčková.

Policisté dohlížejí na dodržování uzávěry na hranici okresu Trutnov na vybraných silnicích na 36 kontrolních místech. Na sedmi stanovištích tzv. check-pointech umístěných na nejfrekventovanějších komunikacích vedoucích do okresu Trutnov, mají policisté v mobilních buňkách i zázemí spojené s administrativou a technickou podporou. Jedno z nich je také u Kuksu.

"Na těchto stanovištích bude sloužit i více policistů, a to proto, aby nedocházelo v souvislosti s kontrolní činností k dopravním komplikacím. Všichni policisté jsou pro výkon služby samozřejmě vybaveni ochrannými pomůckami," řekla dnes Vlčková.

Na Trutnovsku bude dohlížet na dodržování opatření v průběhu 24 hodin 280 policistů. "Budou sloužit ve dvanáctihodinových službách. Abychom zabezpečili kontrolní činnosti na všech stanovištích a zároveň zajistili akceschopnost a bezpečnost v kraji, posílí náš kraj dočasně 160 policistů z jiných krajů," uvedl ředitel Krajského ředitelství policie Královéhradeckého kraje Petr Petřík.

Kontroly jsou namátkové. Policie by měla kontrolovat dodržování opatření nejen na hranici okresu, ale i na vlakových a autobusových nádražích nebo v horských střediscích, zda jsou tam lidé oprávněně. Do okresu Trutnov zasahují Krkonoše. 

Vláda před malou chvílí omezila pohyb obyvatel na Trutnovsku. Lidé, kteří tu bydlí nesmí region opouštět. Výjimkou je cesta za prací, nákupem a lékařem. Místní mají zároveň povinnost zde nosit minimálně chirurgickou roušku. Situace na Trutnovsku...

Lidé nakupují roušky a respirátory

S koncem nouzového stavu má na Trutnovsku skončit i mimořádné opatření. Pokud do neděle vláda neopře uzavření regionu o zákon o ochraně veřejného zdraví, vše se vrátí do normálu.

„Co se týče respirátorů. Už včera po obědě jsme byli vyprodaní. Jen během dopoledne jsme prodali zhruba 500 kusů respirátorů,“ řekla majitelka jedné z trutnovských lékáren Lenka Bednaříková. Zároveň dodala, že o den dříve bylo prodáno jen 40 kusů.

Podobnou situaci včera přes den zažila lékárna Pilulka v Palackého ulici v Trutnově. „Poptávka výrazně vzrostla, proto jsme se rozhodli prodej omezit na počet kusů pro jednoho kupujícího,“ řekla vedoucí lékárny Eva Ferklová. I zde se na ochranu dýchacích cest stála fronta. Průměrně zde bylo prodáno kolem padesáti kusů roušek. Jen během čtvrtečního dopoledne jich lékárna prodala sto.

Lidé v trutnovském okrese mají nově povinnost nosit minimálně chirurgickou roušku, nebo respirátor FFP2. „Jedná se o nařízení pro všechny vnitřní prostory, veřejnou dopravu a všechna veřejná místa, kde jsou dva lidé na méně než dva metry od sebe,“ řekl ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). Na včerejší tiskové konferenci vláda slíbila, že do tří nejzasaženějších regionů v České republice pošle celkem milion roušek. 

Roušky mají kolem dnešního poledne dorazit do centrálního skladu v Hradci Králové. Odtud je hasiči rozvezou do nejpostiženějších částí kraje. „Ochranné pomůcky jsou určené především pro Trutnovsko. Dodány budou do Trutnova, Vrchlabí a Dvora Králové nad Labem,“ potvrdila dnes Hradecké Drbně mluvčí hasičů Martina Götzová. Jde o půl milionů kusů.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Radek Mikeš

Štítky Trutnovsko, roušky, respirátory, lékárna, nouzový stav, konec, uzavření, nařízení, pandemie, COVID-19, koronavirus, rouška, respirátor, okres Trutnov, Trutnov, Kuks, Jan Blatný, ANO 2011, Krajské ředitelství policie Královéhradeckého kraje, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lidé na Trutnovsku začali nakupovat respirátory a roušky. Dodržování uzávěr je zatím bez komplikací  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.