Počasí dnes22 °C, zítra22 °C
Sobota 21. září 2024  |  Svátek má Matouš
Bez reklam

V Adršpašsko-teplických skalách se ztratil muž s dítětem, pomohly body záchrany

Čtyři jednotky hasičů a asi desítka dobrovolníků ze Skalní záchranné služby včera pátrali v Adršpašsko-teplických skalách po muži s dítětem. Přestože muž okolí skal dobře znal, zabloudil, proto se obrátil s prosbou o pomoc na tísňovou linku.

„K přesné lokalizaci ztracených osob posloužil bod záchrany umístěný u údolí Tří mušketýrů, kde se nachází jak turisticky značená trasa, ale i neznačená pěšina. Oblast je velmi zrádná na orientaci, je zde množství roklin a cesta není příliš výrazná. Podle pokynu operačního důstojníka z operačního střediska zůstala dvojice u bodu záchrany, kde je následně našla záchranná skupina,“ uvádí hasiči na svých Facebookových stránkách.  Od doby oznámení do momentu, kdy byla dvojice nalezena, uplynula necelá hodina. „Oba zachránění byli v pořádku, hasiči a dobrovolníci ze Skalní záchranné služby jim poskytli tepelný komfort, prohlédl je zdravotník a poté byli dopraveni k vlastnímu vozidlu,“ uvádí hasiči.

Kromě Skalní záchranné služby zasahovali na místě události profesionální hasiči ze stanic Náchod a Broumov a JSDH Police nad Metují a Teplice nad Metují.

Body záchrany najdou turisté na území celého Královéhradeckého kraje, ale v oblasti CHKO Broumovsko je síť bodů nejhustší. Místa tu vytipovali ve spolupráci s vlastníky pozemků přímo hasiči a dobrovolníci ze Skalní záchranné služby. V náročném skalním terénu slouží body jak ke snadné lokalizaci osob, které potřebují pomoc záchranářů, tak záchranným složkám. Díky bodům je totiž efektivnější organizace záchranných skupin, dá se podle nich určit, jaká zásahová technika se na místo dostane či jaké je v oblasti radiové spojení. „V případě, že se lidé dostanou v těžko přístupném terénu do situace, že budou potřebovat pomoc záchranných složek, je důležité setrvat na smluveném kontaktním místě a nikam nechodit. Pro tyto účely jsou ideální právě body záchrany,“ uvádí hasiči.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto HZS KHK

Štítky Adršpašsko-teplické skály, pomoc, hasiči, bod záchrany, ztracení, skála, zdravotnická záchranná služba, Tři mušketýři, Náchod, Broumov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Adršpašsko-teplických skalách se ztratil muž s dítětem, pomohly body záchrany  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.