Počasí dnes9 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

S testováním na Trutnovsku pomůže armáda. Má zpomalit šíření nákazy

Dva mobilní odběrové týmy armády na vzorky na koronavirus v okrese Trutnov mají zmírnit prudký a zatím nevyjasněný nárůst nákazy v tomto regionu. Do terénu vyrazily dnes, jeden bude odebírat vzorky v obcích, druhý ve velkých firmách. Oba tříčlenné týmy, v každém je zdravotník, řidič a administrátor, budou na Trutnovsku nasazeny minimálně do konce února.

Královéhradecký kraj ve spolupráci s armádou, krajskou Oblastní nemocnicí Trutnov a městem Trutnov chtějí urychlit a usnadnit antigenní testování obyvatel Trutnovska na COVID-19.

"Úspěch mobilního testování, které může pomoci zbrzdit prudký nárůst počtu infikovaných lidí, bude záviset především na zájmu obyvatel trutnovského regionu. Prosím proto všechny místní občany, u kterých je pravděpodobné, že mohli s infekcí přijít do kontaktu, aby se nechali zdarma otestovat," uvedl radní pro zdravotnictví hradeckého kraje Zdeněk Fink (HDK).

V nejbližších dnech je testování naplánované v Mladých Bukách, Úpici, Velkých a Malých Svatoňovicích, Svobodě nad Úpou, Žacléři, Rtyni v Podkrkonoší, Choustníkově Hradišti, Bílé Třemešné, Janských Lázních, Velké Úpě, Vlčkovicích, Dolní Brusnici, Mostku a Vítězné. Podle zájmu obyvatel a volných kapacit budou týmy testovat i v dalších obcích. Starostové by měli obyvatele obcí informovat, kdy a kde se bude u nich v obci testovat.

"Chceme zintenzivnit testování našich občanů, identifikovat nakažené, pomoc zabránit dalšímu prudkému šíření a zároveň zjistit, proč se tu epidemie šíří v takové míře v porovnání s ostatními regiony v republice. Firmy a organizace, které projeví o antigenní testování zájem, informují o podrobnostech k odběrům své zaměstnance," uvedl starosta Trutnova Ivan Adamec (ODS).

Aby se mobilní testování urychlilo, bude platit zjednodušená administrativa. Zájemci o antigenní testování se nebudou objednávat přes rezervační systém Reservatic jako při testování ve stacionárních odběrných místech. Díky tomu budou moci odběrové týmy provést až 300 testů denně. V případě pozitivního výsledku pacientům hned provedou i PCR test.

Trutnovsko patří mezi nejzasaženější v ČR

Nejrychleji ze všech okresů v ČR se nákaza šíří na Trutnovsku. V okrese Trutnov za posledních sedm dní přibylo v přepočtu na 100.000 obyvatel zhruba 1210 případů. Následují okresy Sokolov a Cheb v Karlovarském kraji, kde za týden přibylo zhruba 1115 a 1083 případů na 100.000 obyvatel, vyplynulo z ranních údajů ministerstva zdravotnictví.

Trutnovská nemocnice je několik týdnů pod velkým náporem, téměř denně zažívá situace, kdy počet pacientů vyžadujících hospitalizaci přesahuje počet volných lůžek. "Přesto, že pro potřeby pacientů s covid-19 vyčlenila již maximální možné množství lůžek, bez pomoci okolních nemocnic v kraji i mimo náš kraj by situaci nemohla zvládnout. Právě v intenzivnějším testování a tím i záchytu vyššího počtu nakažených lidí vidí vedení nemocnice možnost, jak situaci v regionu zlepšit," uvedla mluvčí krajských nemocnic Lucie Chytilová.

Nadprůměrně se nákaza šíří i v některých dalších okresech. V Královéhradeckém kraji se už potvrdila nakažlivější tzv. britská mutace koronaviru.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto AČR

Štítky koronavirus, nemocnice, armáda, testy, Trutnovsko, mobilní, AČR, firmy, Královéhradecký, kraj, infekční onemocnění, okres Trutnov, Královéhradecký kraj, COVID-19, Trutnov, Oblastní nemocnice Trutnov a.s., Česko, Zdeněk Fink, Hudební divadlo Karlín

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

S testováním na Trutnovsku pomůže armáda. Má zpomalit šíření nákazy  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.