Počasí dnes14 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Krajští záchranáři jedou na hraně kapacity. Stoupá počet pacientů převážených mimo Královéhradecký kraj

Zdravotnická záchranná služba Královéhradeckého kraje je v posledních dnech pod velkým tlakem. Stoupá počet pozitivních pacientů i jejich převozy mezi kraji. S tím spojená je i složitější logistika a déle trvající výjezdy. Více práce je i na dispečeru, o pomoc si volá stále více lidí.

"Všechna naše pracoviště jsou v současné době enormně zatížena. Vzhledem k nutnosti ochrany posádek prostřednictvím obleků a respirátorů nebo masek a následné dekontaminaci se prodlužuje i doba nedostupnosti celé výjezdové skupiny. Proto jsme od ledna navýšili počet našich posádek o další tři," potvrdil mluvčí záchranářů Ivo Novák. Od začátku roku záchranáři převáželi více než 1,5 tisíce pacientů s koronavirem. Ve většině případů skončili pacienti v jedné z nemocnic v regionu.

"Smutný rekord jsme v tomto ohledu zaznamenali v pátek 5. února, kdy naše posádky během denní směny zasahovali u 52 případů,“ říká Novák. Přes 70 procent lidí v sanitkách jsou v těchto dnech pozitivní na koronavirus.

Stoupá počet převážených pacientů mimo kraj

Od začátku roku Zdravotnická záchranná služba Královéhradeckého kraje převezla více než 230 covid pozitivních pacientů do nemocnic v jiném kraji. Většina těchto pacientů je ve špatném zdravotním stavu. Některé sanitky proto dostaly zádržný systém pro bezpečné použití přístrojů pro mimotělní oběh. Od počátku minulého týdne může krajská záchranka k transportům mimo region využívat i policejní vrtulník.

"Převážení těchto pacientů pro nás znamená i hodiny intenzivní péče na umělé plicní ventilaci. Zatím nejdelší cestu absolvovala minulý týden naše posádka z Rychnova nad Kněžnou, která z místní nemocnice převážela nemocného ve vážném stavu do Českých Budějovic," vysvětluje Novák.

Otevření skiareálů by mohl být problém

Velký tlak na záchranáře v regionu potvrzují i statistiky. Jen během ledna museli záchranáři k 5.420 výjezdům. V meziročním porovnání je to o zhruba 700 zásahů více. „V lednu 2020 jsme realizovali velké množství výjezdů k úrazům na horách. Tam se ale letos jezdí minimálně. Přesto jsou, vzhledem k výše uvedeným statistikám, naše kapacity na hraně,“ doplňuje Novák.

V případě, že by vláda povolila provoz skiareálů, museli by krajští záchranáři řešit další navýšení výjezdů. Podle Nováka by bylo problematické i směřování traumatických pacientů do zdravotnických zařízení, jejichž vytížení je vzhledem k pandemii enormní. Nemocnice, které se běžně starají o zraněné lyžaře jsou totiž zcela zahlceny pacienty s COVID-19.

Hodnocení článku je 50 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky ZZS, Královéhradecký, kraj, záchranáři, sanitka, vybavení, COVID-19, koronavirus, vytíženost, převoz, pacient, Ivo Novák, Královéhradecký kraj, Zdravotnická záchranná služba Královéhradeckého kraje, nemocnice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Krajští záchranáři jedou na hraně kapacity. Stoupá počet pacientů převážených mimo Královéhradecký kraj  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.