Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Lázně v Janských Lázních začnou nabízet postcovidovou péči. Některé lázně ale kvůli koronaviru nepřežijí

Koronavirová pandemie výrazně zasáhla i české lázeňství. Mnohé lázně změní své fungování nejspíš na několik let, jiné to poznamená natolik, že budou muset skončit. Státní léčebné lázně Janské Lázně na Trutnovsku začnou v průběhu tohoto měsíce nabízet lázeňskou léčbu samoplátcům i pojištěncům po prodělaném onemocnění covid-19.

„Návrat českých klientů bude nějakou dobu trvat. Rok 2021 bude minimálně stejně těžký jako rok 2020, byť s různým časovým průběhem. A finanční vyčerpanost se sčítá," řekl prezident Svazu léčebných lázní ČR Eduard Bláha.

Do lázní v Janských Lázních budou moci lidé po prodělaném onemocnění covid-19

Státní lázně fungují i přes současná protiepidemická opatření. Jejich obsazenost je na šedesáti procentech. Od podzimu mají lázně i covidové oddělení pro pacienty s mírnějším průběhem onemocnění.

Protikoronavirová opatření postihla lázně v loňském roce poprvé na jaře. Ztráta lázní v Janských Lázních je na tržbách vyčíslena na zhruba dvanácti milionech korun.  

„Ekonomické dopady jsou značné, velký propad je především u samoplátců. U pojištěnců kompenzační vyhláška přeci jenom částečně propad zmírnila," řekl ředitel podniku Státní léčebné lázně Janské Lázně Martin Voženílek.

Státní pomoc má podle prezidenta Svazu léčebných lázní nedostatky. Na kompenzace čekají lázně i měsíce. Třeba kompenzace z programu Covid - ubytování za loňské jaro některé lázně ještě nedostaly, řekl.

Na výraznější státní podporu zatím nedosáhly ani lázně v Janských Lázních. „Na tento program jsme nedosáhli, protože z tohoto programu jsou státní podniky vyloučeny. Naopak nám pomohl program Covid-lázně a také Antivirus, díky tomu jsme nemuseli zatím propouštět," řekl Voženílek.

Ředitel lázní doufá, že o speciální rehabilitační programy po prodělaném onemocnění covid-19, bude zájem. „Základem tohoto programu je, že jsme rehabilitační a klimatické lázně, proto předpokládáme, že již samotný pobyt bude prospěšný. Součástí budou inhalace, dechová cvičení, celková kondiční cvičení nebo nordic walking," řekl Voženílek.

V minulém roce přijaly lázně v Janských Lázních pár pacientů, kteří prodělali koronavirus. „Myslím, že zájem bude značný. Chceme také využít zkušenosti, které s covid pozitivními pacienty máme," dodal Voženílek.

Na covidovém oddělení v lázních je třicet lůžek

Teprve na začátku ledna zaznamenalo covidové oddělení, které má přibližně třicet lůžek, větší příliv pacientů. Oddělení je pro ty, kteří mají lehčí průběh covidu-19 a má pomoci odlehčit přeplněným nemocnicím. V uplynulém týdnu tu bylo osm takových pacientů.

„Uvidíme, jestli budeme covidové oddělení dál držet. Potýkáme se s výpadkem zaměstnanců. V případě potřeby budeme připraveni covidová lůžka v řádech dnů znovu otevřít," řekl Voženílek.

V současné době mohou lázně přijímat hosty na komplexní a příspěvkovou lázeňskou péči a samoplátce na léčebné pobyty. Právě hostů je nejméně za posledních několik let. „Celková obsazenost je asi 60 procent, velký propad je kvůli samoplátcům. Jinak kapacita pojištěneckých lůžek je zaplněna asi z 80 procent. Od roku 2014 jde o nejnižší obsazenost," doplnil Voženílek.

Do lázní jezdí v poslední době hlavně pacienti po úrazech, kteří potřebují rehabilitační péči. Kdo může, pobyt odloží. „Návrhů na lázně chodí nyní třeba až o 30 procent méně proti předchozím rokům," zakončil Voženílek.

V léčebných lázních v Janských Lázních je 750 lůžek. Dětská léčebna disponuje 330 lůžky včetně těch pro doprovod. Lůžek pro pacienty je přibližně 230. V těchto lázních se léčí nemoci pohybového aparátu, stavy po úrazech a operacích, respirační, nervová a nervosvalová onemocnění, obrna a roztroušená skleróza. Před čtyřmi lety bylo vládnou rozhodnuto, že lázně nebudou privatizovány.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Facebook.com/JanskeLazneSPA

Štítky Janské Lázně, Trutnovsko, léčba, postcovidová péče, samoplátci, hosté, dotace, lázně, COVID-19, nemoc, okres Trutnov, Svaz léčebných lázní České republiky, Eduard Bláha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lázně v Janských Lázních začnou nabízet postcovidovou péči. Některé lázně ale kvůli koronaviru nepřežijí  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.