Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Jabloň u Lidmanů na Náchodsku bojuje o titul Evropský strom roku. Lidé mohou hlasovat do konce měsíce

Jabloň u hostince u Lidmanů v Machově na Náchodsku získala v polovině října titul Strom roku 2020. Nyní se uchází o vyšší ligu, titul Evropský strom roku. Hlasování začalo v pondělí 1. února a potrvá až do neděle 28. února. Svůj hlas mohou lidé zanechat online na stránkách projektu.

Na jabloň jsou místní právem pyšní. Historici z Náchodska vypráví o tom, že původně zde byly vysazeny čtyři jabloně. O 70 let později stojí jen jedna.

Strom do ankety přihlásila místní akční skupina Stolové hory spolu s obcí, školami, zahrádkáři a dalšími spolky a s podporou syna majitele původního hostince u Lidmanů, který ji vlastnoručně vysadil po konci 2. světové války. "Jabloň po několika letech od vysazení neplodila, tak tatínkovi někdo z hostů poradil, že má málo železa. Tatínek nelenil a zakopal k jejím kořenům hřebíky. A opravdu pak začala plodit," uvedl Jaroslav Lidman.

Každou sezonu je strom obsypán jablky, kolem jsou stoly se židlemi… Letos chyběli pouze hosté místního hostince. Nebýt současné pandemie, opět by se schovávali v jejím stínu. "Není to běžná jabloň s rovným kmenem, ten má trochu do boku. Teď, jak se o ní více mluví, si uvědomujeme, že je svým způsobem zajímavá a krásná," řekl majitel penzionu a vítězného stromu Petr Šturm.

Pan Šturm věří, že mu slavná jabloň přiláká zákazníky. Stejně jako většina ostatních provozovatelů restaurací, i on bojuje s finanční krizí, kterou mu způsobila pandemie a současná vládní opatření.

Hlasovat můžeme až do konce měsíce

Pro jabloň mohou lidé hlasovat na webových stránkách www.evropskystromroku.cz nebo www.treeoftheyear.org. Z jedné e-mailové adresy jde jabloni poslat jeden hlas. Z jedné schránky lze však hlasovat pro více stromů v soutěži.

V letošním kole ankety Evropský strom roku je 14 finalistů. „Možná jabloni v evropském měřítku pomohou i polští sousedé. A Angličany zaujme místo, kde byla tato odrůda jabloně vyšlechtěna. Přízvisko blenheimská odkazuje k městu Blenheim, místu narození Winstona Churchilla,“ říká Mirka Soldánová, manažerka projektu MAS Stolové hory.

Ohodnoť článek

Foto stromroku.cz

Štítky Strom roku, Evropský strom roku, titul, anketa, Náchodsko, jabloň, foto, Lidman, Machov, strom, okres Náchod, hospoda, druhá světová válka, Winston Churchill

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jabloň u Lidmanů na Náchodsku bojuje o titul Evropský strom roku. Lidé mohou hlasovat do konce měsíce  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.