Počasí dnes17 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Třídění olejů bude v Hradci Králové pohodlnější. Technické služby je odvezou přímo od baráku

Ke třídění olejů doteď v Hradci Králové sloužily sběrné dvory nebo speciální oranžové kontejnery. Ty jsou na 53 místech po celém městě. Nyní bude stačit olej odložit ke kontejnerům na tříděný odpad. Odtud je pak odvezou Hradecké služby. Služba bude fungovat od pondělí.

„Rozhodli jsme se občanům opět usnadnit třídění a zavést novou formu svozu jedlých olejů. Za více než rok provozu si občané na tento typ třídění zvykli a produkce využitelného odpadu se postupně zvyšuje,“ říká ředitel Hradeckých služeb Martin Hušek. Použitý olej stačí nalít do plastové lahve a odložit na popelnice na tříděný odpad. Z těchto míst je pak budou odvážet Hradecké služby, které olej ekologicky zlikvidují.

I tak musí obyvatelé Hradce Králové dodržovat jistá pravidla. Například olej ve skleněné lahvi služby neodvezou. „Musí se jednat pouze o jedlé oleje, nebudou se odebírat motorové, hydraulické, mazací a jiné průmyslové oleje. Tento nebezpečný odpad od občanů převezmeme zdarma ve sběrných dvorech,“ doplňuje Hušek.

Lidé budou mít i nadále možnost olej sami odvést do sběrného dvoru. Ve městě zůstávají i speciální oranžové nádoby. K dispozici jsou například v ulicích Jungmannova, Sekaninova, Severní nebo Štefánikova. Získaná surovina bude dále předávána k materiálovému využití.

Olej do dřezu ani WC nepatří

Ačkoliv je informace o tom, že olej do odpadů nepatří dostatečně rozšířená, většina lidí to stále dělá. Ve většině případů za to nemůže neznalost, ale spíše lenost. Se správným tříděním olejů proto pomáhá i iniciativa „Třídím olej“.

Projekt si dává za cíl rozmístit po celé České republice co nejvíce nádob na třídění olejů. Aktuálně jich je v celé zemi zhruba 2,5 tisíce. Čtyři jsou přímo v Hradci Králové. Další najdeme i v Jaroměři, Náchodě, Jičíně i Novém Městě nad Metují.

„Kromě míst, kde se lze zbavit odpadů, chceme v projektu „Kam s ním“ především ukazovat dobré příklady a navigovat uživatele, aby využívali ekologických možností, jak se zbavovat nepotřebných věcí,“ říká autor aplikace, Miroslav Kubásek ze spolku Ukliďme Česko.

Hodnocení článku je 40 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto MMHK

Štítky olej, třídění, Hradec Králové, třes, WC, odvoz, nádoba, projekt, sběrný dvůr, Růžov a.s., odpad, kontejner, Česko, Miroslav Kubásek, třídění odpadu

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Třídění olejů bude v Hradci Králové pohodlnější. Technické služby je odvezou přímo od baráku  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.