Počasí dnes17 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Za poškození chladící věže při protestu proti chvaletické elektrárně odešli aktivisté od soudu s pokutou

Pardubický soud včera nařídil ekologickým aktivistům zaplatit pokutu v řádech několika tisíců korun za škody, které nechtěně způsobili při protestu proti elektrárně Chvaletice, ke kterému došlo v říjnu 2016. Škody na chladící věži uhradili už dříve. Rozhodnutí je zatím nepravomocné.

Podle soudu byl skutek překvalifikován ze zločinu na přečin. Protestující totiž nezpůsobili žádnou poruchu zařízení.  

„Přes čtyři roky trvalo, než jsme se dočkali konce procesu s ekologickými aktivistkami a aktivisty, kteří protestovali proti elektrárně 2016. Teď jsme zjistili, že představitelé elektrárny se celou tu dobu snažili u státního zástupce vyvolat dojem, že musela být elektrárna kvůli opravám a čištění chladicí věže, na které se protest konal, odstavena. Až nyní provozovatel elektrárny na přímý dotaz přiznal, že bloky 1 a 2 byly v plném provozu i v době oprav a čištění inkriminované chladicí věže. Protest tak neměl na výrobu elektřiny a tepla žádný vliv. Budeme proto zkoumat, zda se zástupci elektrárny svými dřívějšími vyjádřeními nedopustili trestného činu křivého obvinění, která měla uškodit obviněným aktivistům a aktivistkám,“ řekl tiskový mluvčí Greenpeace Lukáš Hrábek.

Obvinění aktivisté protestovali proti úpravám v elektrárně, které musely být provedeny, kvůli prodloužení jejího provozu. Vadilo jim, že úředníci Pardubického kraje vedli řízení o elektrárně v režimu nepodstatné změny bez účasti veřejnosti a bez vyhodnocení vlivů na životní prostředí.

Zvolené technologie byly podle aktivistů nedostatečné pro ochranu ovzduší. Na chladicí věž tehdy vyvěsili transparent “Již brzy mimo provoz?” Při umisťování transparentu navrtali venkovní plášť chladící věže, aby do něj mohli dát kotevní body, kvůli své bezpečnosti.

V době protestu byla celí elektrárna uzavřená. Částečně kvůli probíhající rekonstrukci a částečně kvůli dřívějšímu požáru. Čtrnáct dní po protestu, ihned po skončení stavebních prací, najela věž na plný výkon, aniž by byly provedeny jakékoli opravy pláště chladicí věže.

Protest, podle tehdejšího vyjádření ředitele elektrárny Luboše Pavlase, neohrozil provoz elektrárny a bylo možné je provádět za chodu. Úpravy chvaletické elektrárny provázel spor nejen kvůli odporu ekologických organizací, ale také kvůli bankrotu dodavatelské stavební společnosti RIA Královopolská.

Nainstalované technologie nakonec dostatečné nebyly. Nebyly schopny plnit přísnější emisní limity platné od letošního roku. Provozovatelé elektrárny museli v loňském roce vyměnit nově nainstalované elektrostatické odlučovače popílku za látkové filtry. Pro oxidy dusíku a rtuť museli žádat o výjimku.

Před rokem byli z rozhodování o výjimce odvolání úředníci Pardubického kraje. Ministerstvo životního prostředí je označilo za podjaté. Výjimku poté udělili úředníci Olomouckého kraje. Proti ní se ekologické organizace odvolaly.   

Ohodnoť článek

Foto Facebook.com/greenpeace

Štítky Elektrárna Chvaletice, aktivisté, soud, pokuta, elektrárna, protest, Chvaletice, oprava, Greenpeace, Pardubický kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Za poškození chladící věže při protestu proti chvaletické elektrárně odešli aktivisté od soudu s pokutou  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.