Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Královéhradecký kraj obdržel jen zhruba polovinu slibované vakcíny. Dočasně se omezí nábor zájemců

Do Královéhradeckého kraje pro tento týden přišlo o 40 procent slibované dávky vakcíny proti nemoci COVID-19 méně. Plata rozdělí Fakultní nemocnice Hradec Králové. Polovina bude proočkována v krajské metropoli, zbytek se rozdělí mezi krajské nemocnice a soukromou nemocnici ve Vrchlabí.

"Přišly tři plata vakcíny po 195 lahvičkách, z nichž se udělá 3510 dávek. Minulý týden to bylo pět plat, tedy 5850. Očkování dál probíhá, postupujeme podle množství vakcíny," řekl mluvčí Fakultní nemocnice Hradec Králové Jakub Sochor. Jde o vakcínu firmy Pfizer/BioNTech. Dávky by příští týden měla doplnit i očkovací látka od společnosti Moderna.

S nedostatkem vakcín od společnosti Pfizer se potýká celá Evropa. Společnost totiž snížila dodávky, aby mohla navýšit své výrobní kapacity. Kvůli nedostatku vakcíny v Královéhradeckém kraji hejtmanství stále čeká s otevřením velkých očkovacích center. To největší by mělo vzniknout právě v Hradci Králové. Firmu Pfizer už v minulosti označil Andrej Babiš (ANO) za nespolehlivou.

Ministerstvo doporučilo přerušit očkování

Ministerstvo zdravotnictví doporučilo přerušit na dva týdny očkování proti covidu-19 první dávkou a pozastavit rezervace. Vyhodnotit situaci v konkrétním regionu musí primárně krajský koordinátor.

"Přerušení očkování první dávkou a pozastavení rezervací na očkování první dávkou doporučuje ministerstvo zdravotnictví utlumit po dobu následujících 14 dnů," uvedla mluvčí ministerstva Barbora Peterová. Vyhodnocení situace v daném kraji podle ní náleží primárně krajskému koordinátorovi očkování.

Kraj dočasně omezí nábor zájemců 

Zkrácení dodávek vakcíny proti koronaviru v Královéhradeckém kraji zatím očkování první dávkou nepřeruší. Výrazně to ale omezí rezervace zájemců o první vakcinaci. "Žijeme z dodávky na dodávku, pokud budou pokračovat v objemu jako tento týden, budeme nuceni výrazně omezit nábor nových klientů na první očkování. Co dostaneme vyočkujeme," řekl krajský koordinátor očkování a lékařský náměstek Fakultní nemocnice Hradec Králové Jaroslav Malý

Kvůli zkrácení dodávek do regionu budou od příštího týdne na jednom ze sedmi očkovacích míst výrazně omezeny první dávky.

V Královéhradeckém kraji očkuje hradecká nemocnice, pět krajských nemocnic a soukromá nemocnice ve Vrchlabí. Kromě toho vyjíždějí do zařízení pobytových sociálních služeb mobilní očkovací týmy. K dnešnímu dopoledni podali zdravotníci v hradeckém kraji celkem 11 tisíc dávek vakcíny.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky očkování, látka, nedostatek, nemocnice, Hradec Králové, Pfizer/BioNTech, Moderna, Královéhradecký kraj, vakcína, Fakultní nemocnice Hradec Králové, Nemocnice Vrchlabí, s.r.o., Pfizer, Jakub Sochor, Evropa, Andrej Babiš

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Královéhradecký kraj obdržel jen zhruba polovinu slibované vakcíny. Dočasně se omezí nábor zájemců  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.