Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

FOTO | VIDEO: V Sendražicích hořela skladovací hala na plasty a pneumatiky

, aktualizováno 15. ledna 2021, 9:52

Jedenáct jednotek požární ochrany bojovalo ve čtvrtek večer s požárem skladovací haly v Sendražicích u Hradce Králové. V budově o rozloze zhruba 50 x 20 metrů byl uskladněn plast, pneumatiky a několik tlakových lahví. Vyhlášen byl druhý stupeň poplachu, lidem se nedoporučuje větrat.

Požár byl hasičům oznamen kolem 16:30. „Už při příjezdu prvních jednotek na místo zásahu bylo zřejmé, že požár je v pokročilé fázi – plameny pohltily celý vnitřek haly a začaly prostupovat střechou ven,“ řekla Martina Götzová, tisková mluvčí hasičů. Velkým žárem se postupně hala začínala bortit. Do budovy se nikdo z hasičů nedostal, proto se hasilo zvenčí. Mimo jiné i z výškové techniky.

Kvůli mrazivému počasí a zbytkům hasební vody se silnice, na které stála zaparkovaná zásahová technika, proměnila v jedno velké kluziště. Na pomoc přijel sypač silničářů, který povrch vozovky ošetřil.

Aby bylo dostatek vody na uhašení takto velkého požáru, zřídili si hasiči čerpací stanoviště. Odtud byla v cisternách voda pravidelně dovážena až k místu požáru. Na místo dorazila i posádka s protiplynovým kontejnerem. Hasiči zasahovali v plynových maskách.

Lokalizovat požár se povedlo zhruba čtyři hodiny od jeho nahlášení, tedy kolem půl deváté večer. „Následně probíhalo odhalování a dohašování ohnisek uvnitř haly. Pomocí výškové techniky prořezávali hasiči střechu, zda nejsou skrytá ohniska v její konstrukci,“ dodala mluvčí. V tu chvíli se hasičům podařilo vynést i tlakové lahve. Konečná likvidace požáru byla ohlášena osm minut po desáté večer.

Zákaz větrání a varování místním rozhlasem

Kromě plastů a pneumatiky bylo v hale i velké množství oleje a motorů. Hustý kouř se tak rozprostřel nad zastavěnou částí obce Sendražice. „Z toho důvodu bylo vydáno doporučení místním obyvatelům, aby nevětrali,“ potvrdila Götzová.

Ještě během večera dorazila na místo mobilní laboratoř Institutu ochrany obyvatelstva z Lázní Bohdanče, aby prováděla v obci průběžné měření případných škodlivin v ovzduší. Výsledky měření jsou negativní.

Během pátečního dopoledne na požářiště dorazila policie i vyšetřovatel hasičů. Jejich úkolem je zjistit, co požár způsobilo. Předběžná škoda je vyčíslena na 15 milionů korun, podle hasičů se může konečná částka ještě změnit.

Na místě zasahovalo 11 jednotek požární ochrany. Součástí zasahujících jednotek jsou i profesionální hasiči z Hradce Králové – Pražská, jednotka z CPS Hradec Králové, hasiči z Jaroměře a také Cerekvice nad Bystřicí.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto HZS Královéhradeckého kraje

Štítky požár, hala, pasty, pneumatiky, video, foto, aktuálně, hasiči, Sedražice, Hradecko, Královéhradecký, kraj, Sendražice, plast, pneumatika, Hradec Králové, Královéhradecký kraj

FOTO | VIDEO: V Sendražicích hořela skladovací hala na plasty a pneumatiky  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.