Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Opozice žádá rezignaci radního pro zdravotnictví Finka. Ten nechal svoji manželku přednostně naočkovat

Radní pro oblast zdravotnictví Zdeněk Fink (HDK) nechal v pátek odpoledne naočkovat svoji manželku. A to i přesto, že nepatří do rizikové skupiny občanů. Fink to odůvodnil tím, že hodlá pracovat jako dobrovolnice v budoucích očkovacích centrech. Podle opozice je něco takového nemyslitelné. Proto žádá odstoupení radního z funkce.

„Očkovací aféra pana Finka je skandální, přitom právě radní pro zdravotnictví má mít zodpovědnost za spravedlivý přístup k očkování. Zatím co stát uskutečňuje největší očkovací akci v historii naší země, a to v úzké spolupráci s kraji, náš pan radní se rozhodl vytvářet svá vlastní pravidla. Tímto naprosto ztratil důvěru našeho zastupitelského klubu i veřejnosti,“ napsala v oficiálním vyjádření krajská manažerka Hnutí ANO Darina Kricnarová.

Zdeněk Fink své jednání odůvodnil tak, že se jeho manželka chystá pracovat jako dobrovolnice v očkovacích centrech. "Neumím si představit, že bych manželku nechal doma. Dokonce jsem jí to nařídil, pokud chce pracovat jako dobrovolnice v očkovacích centrech při vakcinaci. Bez očkování bych ji tam nepustil," napsal na svých sociálních sítích.

Tento argument však opozici nestačí, ba naopak. Vnímá ho jako nebezpečný. Podle vyjádření Hnutí ANO v očkovací strategii nic o přednostním očkování dobrovolníků v centrech není. Selhání vidí opozice i v tom, že radní na sociálních sítích zveřejnil kontakt, kde se mohou potenciální dobrovolníci, kteří budou přednostně očkováni, přihlásit.

„Tím však vzniká obrovské riziko korupčního jednání. Registrační systém je a musí být pouze jeden, celostátní, a jasně daná pravidla platí pro všechny,“ dodává Kricnarová.

Žádáme desetikoalici o okamžité odvolání

Podle Hnutí ANO je takovéto chování jasným selháním ve výkonu funkce a v systému řízení královéhradeckého zdravotnictví. Opozice proto žádá okamžité odvolání současného radního Zdeňka Finka. Podle Kricnarové by měl být na jeho pozici dosazen odborně zdatný manažer, který úkol zvládne.

Jako nevhodné označilo jednání radního i ČSSD, které je v současné době členem opozice. Podle bývalého hejtmana Jiřího Štěpána (ČSSD) to byla od pana Finka hloupá chyba. „Teprve poté, až bude jasná strategie a bude dostatek vakcíny, by se měli nechat očkovat i další, například dobrovolníci," řekl novinářům.

Za radního Finka se tento týden postavil hejtman Královéhradeckého kraje Martin Červíček (ODS). "Zdeněk Fink je nejenom radním, ale také lékařem, který je ve styku s pacienty, v kontaktu s mnoha dalšími zdravotníky, navštěvuje pracovně zdravotnická zařízení. Jeho paní je připravena být dobrovolnicí v očkovacích centrech a oba dva žijí ve společné domácnosti. Proto v tomto případě neshledávám jejich proočkování jako papalášskou výhodu, ale jistou prozíravost ve snaze být nadále užiteční všem ostatním," řekl.

Hradecká Drbna poprosila o komentář pana Finka. Ještě včera večer o požadavku opozice nevěděl. „Zatím o ničem nevím, ale pokud to budou požadovat, mohu odstoupit sám nebo mne může odvolat zastupitelstvo kraje. Já sám ale o tom neuvažuji,“ napsal ve stručném vyjádření.

Podle současné očkovací strategie jsou nejdřív očkování zdravotníci, zaměstnanci a klienti domovů pro seniory. Od 15. ledna se mohou k očkování přihlašovat lidé starší 80 let. Od února se může registrovat široká veřejnost.

Hodnocení článku je 84 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto FB: Zdeněk Fink

Štítky očkování, Zdeněk Fink, radní, zdravotnictví, manželka, přednost, nemocnice, strategie, Královéhradecký, kraj, Hudební divadlo Karlín, ANO 2011, ČSSD, Martin Červíček, Jiří Štěpán, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Opozice žádá rezignaci radního pro zdravotnictví Finka. Ten nechal svoji manželku přednostně naočkovat  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.