Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Zoo počítají ztráty v milionech, šetří, kde se dá. Nejhůře jsou na tom soukromí chovatelé

Ztráty kvůli koronaviru počítají nejenom maloobchody nebo restaurační zařízení, ale také zoologické zahrady. Safari Park ve Dvoře Králové nad Labem přišel o desítky milionů korun, ztráty však částečně vyrovnal zřizovatel, kterým je Královéhradecký kraj. Velké problémy má soukromý Zoopark ve Stěžerech.

„Pro nás je nejhorší, že nevíme, jak dlouho budeme ještě uzavření. Kdyby nám řekli, že budeme mít zavřeno měsíc, tak my si všechny finance rozplánujeme, abychom vydrželi. Jenže takhle jsme byli před Vánocemi otevření necelé dva týdny a pak nás zase zavřeli,“ říká Lucie Ježková, lektorka výukových programů ze Zooparku Stěžery.

„Pro nás jsou během zimy stěžejní výukové programy ve školách a školkách. A vzhledem k tomu, že jsme uzavření my a jsou uzavřené i školy, tak máme momentálně nulový příjem, protože výukové programy není pochopitelně komu ukazovat. A protože jsme obecně prospěšná společnost, tak nedosáhneme ani na žádnou podporu od státu,“ říká Lucie Ježková.

Mírné zlepšení přišlo pro Zoopark Stěžery před Vánocemi, kdy lidé nakupovali poukázky na Letní příměstský tábor nebo zážitek Na den ošetřovatelem. Teď se ovšem příjmy zooparku rovnají nule.

„Snažíme se maximálně snížit náklady, nekupujeme nic, co není naprosto nutné. Nejdůležitější ale je, aby výpadek peněz nepocítila zvířata, ta musí zůstat v dobré kondici. Stopli jsme veškeré investice, výstavba nových výběrů nebo oprava parkoviště teď musí počkat. Pořizovat nebudeme ani suvenýry, nejsou na to zkrátka peníze,“ krčí rameny Lucie. Zoopark odložil také domluvený převoz tapíra, který měl být novou návštěvnickou atrakcí.  

„Doufám, že nás brzy zase otevřou, vždyť je to venkovní prostor a my jsme schopni zajistit potřebné rozestupy i hlídat určitý počet návštěvníků. Pro nás je daleko lepší, když návštěvníků dorazí pár, než když nepřijde nikdo. Lidi nejsou hloupí, hygienická opatření dodržují, už jsou celkem zvyklí,“ dodává Lucie Ježková.

Výpadky příjmů ze vstupného řeší i Safari Park ve Dvoře Králové nad Labem. „V loňském roce jsme zaznamenali o 90 tisíc méně návštěvníků než v roce 2019. Je to sice pokles znatelný, na druhou stranu se ale ukázalo, že nás lidé „neopustili“ a mimořádně nás podporovali – ať už prostřednictvím kampaně Pozvi zvíře na oběd (více zde), kterou nadšeně převzaly například Zoo Praha, Zoo Plzeň nebo Zoo Na Hrádečku, adopce nebo samotnou návštěvou, pokud to šlo. V červenci jsme zaznamenali 152 tisíc návštěvníků, nejvíc v historii, v srpnu během jediného dne přišlo 9 700 lidí, což je absolutní denní rekord,“ uvedl mluvčí safari parku Michal Šťastný.

Způsobů, jak zoologické zahrady podpořit, je několik. U dvorského safari parku to může být zmíněná akce Pozvi zvíře na oběd nebo adopce zvířete. A pomoci můžete i Zooparku Stěžery, ať už nákupem poukázky nebo přímou platbou na účet, který mají zveřejněný na svých webových stránkách.

Ohodnoť článek

Foto ZOOPARK Stěžery

Štítky Zoo, Stěžery, Safari Park, koronavirus, krize, finance, ZOO Dvůr Králové, Dvůr Králové nad Labem, Královéhradecký kraj, Vánoce, Michal Šťastný, ZOO Praha, Zoologická a botanická zahrada města Plzně

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zoo počítají ztráty v milionech, šetří, kde se dá. Nejhůře jsou na tom soukromí chovatelé  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.