Počasí dnes14 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

S očkováním se dnes přidala i soukromá nemocnice ve Vrchlabí

Od pondělí 11. ledna se nově očkuje i v soukromé nemocnici ve Vrchlabí. První na řadu přijdou zdravotníci a lidé v sociálních službách. Stejně tomu bylo i u ostatních nemocnic v kraji. V Královéhradeckém kraji je sedm zařízení, kde se v těchto dnech očkuje.

„Momentálně máme jeden očkovací tým, od středy rozšiřujeme na dva, protože jeden bude mobilní. Bude jezdit do objektů sociálních služeb, do domovů seniorů," řekl ředitel nemocnice ve Vrchlabí Michal Mrázek. Vrchlabská nemocnice měla k dnešnímu ránu 20 pacientů s COVID-19. Tři z nich jsou napojené na plicní ventilátory.

Hradecká nemocnice očkovala 1.200 lidí

Jako první v kraji začala očkovat Fakultní nemocnice Hradec Králové, ta doposud naočkovala 1.200 lidí. Šlo především o zdravotníky a vysoce rizikové pacienty. "Očkovací centrum postupně navyšuje své kapacity, namísto tří nyní očkují čtyři týmy. V týdnu by měly začít očkovat také mobilní týmy v sociálních zařízeních," řekl mluvčí hradecké nemocnice Jakub Sochor.

Stále se očkuje i v nemocnicích Královéhradeckého kraje. Přes víkend se očkovalo například v nemocnicích v Náchodě a Rychnově nad Kněžnou.

Krajským nemocnicím chybí několik stovek zaměstnanců

V nemocnicích Královéhradeckého kraje bylo dnes v pracovní neschopnosti či karanténě zhruba 300 zdravotníků. "V nemocnicích se na jednotlivých pracovištích denně vyhodnocuje akutnost stavu jednotlivých pacientů a případné dopady odkladu zákroku ve vztahu k reálným kapacitním možnostem nemocnice. Tam, kde lékaři vyhodnotí stav pacienta jako akutní, se zákrok neodkládá," uvedla mluvčí nemocnic Lucie Chytilová. Personálně oslabeným nemocnicím v kraji vypomáhají dobrovolníci i vojáci.

S nedostatkem personálu se potýká i Fakultní nemocnice Hradec Králové. Odložila proto operace, u kterých pozdržení neohrozí stav pacienta. A to na všech odděleních.

Hospitalizováno je zhruba 470 covid pacientů

O pacienty s virem COVID-19 se v Královéhradeckém kraji stará sedm zařízení: Fakultní nemocnice Hradec Králové, pět nemocnic Královéhradeckého kraje a soukromá nemocnice ve Vrchlabí. Dnes ráno ve všech zařízeních leželo zhruba 470 pacientů. 110 jich je na jednotkách intenzivní péče.

Konkrétně v Hradci Králové bylo dnes hospitalizováno téměř 200 pacientů, z nichž je na JIP téměř 60. V krajských nemocnicích měli dnes asi 250 pacientů. Na jednotkách JIP jich je asi 50. "V tuto chvíli jsou tři volná lůžka na JIP a téměř 40 standardních lůžek," řekla Chytilová.

Podle dnešních údajů Ústavu zdravotnických informací a statistiky měly nemocnice v kraji v neděli volných zhruba 40 lůžek s umělou plicní ventilací.

Královéhradecký kraj chystá očkovací centra. Jedno vznikne přímo v Aldisu

V Královéhradeckém kraji vznikne nejpozději na jaře nejméně pět očkovacích center mimo nemocnice. Největší z nich bude v Kongresovém centru Aldis v Hradci Králové, denně by tam mohlo dostat očkování 1.000 až 1.200 lidí. Další centra by měla...

Situace v kraji se stále zhoršuje

Během víkendu v kraji opět skokově přibylo nakažených. Zatímco v pátek jich bylo celkem 6.290, k dnešnímu dni evidováno 8.877 pozitivně testovaných lidí. Během víkendu tak přibylo 2.587 lidí s koronavirem.

Aktuální počet nakažených v Královéhradeckém kraji:

  • Hradecko – 2.794
  • Trutnovsko - 2.181
  • Náchodsko – 1.694
  • Rychnovsko – 1.414
  • Jičínsko – 794
Index rizika pro celou Českou republiku byl k dnešnímu ránu vypočítán na 84. To je nejméně od začátku tohoto roku.

Ohodnoť článek

Foto Zdravotnický holding Královéhradeckého kraje

Štítky očkování, Vrchlabí, Královéhradecký, kraj, COVID-19, pandemie, situace, personál, nemocnice, Nemocnice Vrchlabí, s.r.o., pacient, Královéhradecký kraj, zdravotnický pracovník, Fakultní nemocnice Hradec Králové, Jakub Sochor, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

S očkováním se dnes přidala i soukromá nemocnice ve Vrchlabí  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.