Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Krkonošskými městy je vezena rakev na protest proti uzavření areálů. Hřebík do ní může zatlouci každý

Ubytovatelé a další podnikatelé v Krkonoších připravili na dnešek pod názvem Poslední hřebíček protest proti vládnímu uzavření lyžařských areálů a dalšímu podnikání na horách. Po největších krkonošských střediscích vezou symbolickou rakev, do které si každý bude moci zatlouci hřebíček.

Vláda od dnešního dne zpřísnila protikoronavirová opatření, aby odpovídala nejvyššímu, pátému stupni protiepidemického systému PES. Zastavil se tak i provoz lyžařských vleků. Hotely a penziony jsou uzavřené již od 18. prosince. Platnost přísnějších opatření je zatím nastavena do 10. ledna.

"Nouzový stav je schválený až do 22. ledna, proto datu 10. ledna nevěříme, že bude konečný. Další chaotické nařízení vlády není podložené faktem, že by se v našich horách nakazili lidé a šířili odtud nákazu nemoci covid-19. Novým nařízením zhasíná světlo naděje pro celé hory," uvedl iniciátor akce a spolumajitel krkonošské Lysečinské boudy Karel Chotek. Situace na horách je podle něj dramatická a vláda mnoho podnikatelů na horách postavila do likvidační situace.

Uvedl, že výpadkem silvestrovských pobytů vzniká vlekařům, ubytovatelům, stravovacím zařízením a dalším službám nenávratná škoda, kterou nelze nahradit žádnou finanční kompenzací od státu. Období kolem vánočních svátků a silvestra tvoří u většiny horských podnikatelů ze zimy až 40 procent tržeb, jde o nejsilnější část roku.

Do rakve budou moci lidé zatllouci hřebík a podepsat petici

Organizátoři akce Poslední hřebíček vezou skutečnou dřevěnou rakev. Trasa vede z Harrachova, odkud byla rakev vyvezena po deváté hodině, dále povede přes Špindlerův Mlýn, Pec pod Sněžkou, Malou Úpu, Horní Maršov, Janské Lázně a Černý Důl do Vrchlabí. Na akci s rakví budou organizátoři sbírat podpisy pod petici Za normální svět - otevřeme Česko, s níž přišli autoři iniciativy za zachování provozu restaurací Chcípl pes. Lidé by si měli přinést vlastní propisovací tužku k podpisu petice, případně i vlastní kladívko na zatlučení hřebíčku do rakve.

Harmonogram cesty s rakví

09:00 - 09:30   Harrachov, Za Pecí 611
11:00 - 12:00   Špindlerův Mlýn, Infocentrum špindlerovské náměstí č.p.10
13:00 - 14:00   Pec pod Sněžkou, křižovatka u Hospody Na Peci
14:30 - 15:00   Malá Úpa vedle Maloúpského pekařství
15:30 - 16:00   Horní Maršov Bertholdovo náměstí před obecním úřadem
16:15 - 16:45   Svoboda Nad Úpou před obecním úřadem
17:00 - 17:30   Janské Lázně u Lesního domu
17:45 - 18:15   Černý Důl před obecním úřadem
18:45 - 19:15   Vrchlabí – náměstí TGM

Krkonošští podnikatelé už uspořádali protest proti uzavření podnikání na horách 18. prosince. Tehdy do centra Prahy přijeli s dvěma rolbami předat na ministerstvu obchodu a průmyslu v ulici Politických vězňů petici s názvem Neničte hotely a hospody.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto FB: Hřebíček do rakve | Zdroj hrebicekdorakve.cz

Štítky ČR, rekreace, hotely, služby, koronavirus, hory, protest, Krkonoše, rakev, hřebíček, Karel Chotek z Chotkova, Protiepidemický systém České republiky, Harrachov, Špindlerův Mlýn, Vrchlabí, Janské Lázně

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Krkonošskými městy je vezena rakev na protest proti uzavření areálů. Hřebík do ní může zatlouci každý  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.