Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Inspektoři se i letos zaměřují na stánky s kapry. Ryby budou v prodeji na více než 2660 místech

Ani aktuální koronavirová pandemie nijak neomezila předvánoční prodej kaprů. Prodejci letos nahlásili v rámci celého Česka 2662 prodejních míst, což je mírně vyšší počet jako loni. I letos se na ně zaměří inspektoři Státní veterinární správy. Kontrolovat hodlají zacházení s živými rybami i dodržování pravidel legislativy při jejich usmrcováni.

„Při kontrolách veterinární inspektoři standardně sledují, zda veškeré činnosti spojené s prodejem ryb probíhají v odpovídajících hygienických podmínkách. Kontrolována jsou také pravidla welfare, zejména, jestli mají ryby dostatek kyslíku a zda prodejci nepřeplňují kádě,“ uvedl ústřední ředitel veterinární správy Zbyněk Semerád.

Aby bylo možné naplánovat kontroly prodejců, je třeba získat přehled, kolik stánků s kapry se v ulicích měst objeví. Proto mají prodejci povinnost nejpozději sedm dní před zahájením prodeje nahlásit příslušné krajské veterinární správě místo prodeje. 

Inspektoři dohlédnou například na to, zda na každém stánku mají prodejci k dispozici povinnou výbavu, do níž patří nože, palička na omračování ryb a stěrky. Pracovní plocha musí jít snadno čistit a dezinfikovat. Usmrcování ryb nesmí probíhat v rozporu se zákonem na ochranu zvířat proti týrání. Také odpad ve formě vnitřností z kuchaných ryb musí být schraňován v určených a označených nádobách a následně předán osobě, která je krajskou veterinární správou schválena k zacházení s takovými odpady.

„V souvislosti se současnou pandemií se inspektoři letos také mimořádně zaměří na používání ochranných prostředků a dodržování dalších protiepidemických pravidel, jako je například zachování dostatečných odstupů,“ dodal Semerád.

Například v loňském roce Státní veterinární správa zkontrolovala zhruba tisícovku prodejních míst. Nedostatky kontroly odhalily ve čtyřech procentech případů. Převažovaly administrativní prohřešky, závažnější porušení podmínek hygieny prodeje či dokonce týrání zvířat byly zjištěny v ojedinělých případech. 

Ohodnoť článek

Foto SVS | Zdroj SVS

Štítky SVS, veterina, ryby, prodej, Vánoce, kapr, Státní veterinární správa České republiky, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Inspektoři se i letos zaměřují na stánky s kapry. Ryby budou v prodeji na více než 2660 místech  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.