Počasí dnes18 °C, zítra21 °C
Pátek 17. května 2024  |  Svátek má Aneta
Bez reklam

Dvůr chce v příštím roce investovat 128 milionů korun. Rychnov i Jičín investice sníží

V příštím roce chce Dvůr Králové nad Labem proinvestovat 128 milionů korun. Mezi největší investice bude patřit stavba vodovodů a kanalizací a čistírny odpadních vod v Žirči. Rychnov nad Kněžnou kvůli krizi způsobené koronavirovou pandemií chystá v příštím roce snížení investic asi o třetinu, Jičín o polovinu.

Dvůr počítá pro příští rok s deficitem čtyřicet milionů korun. Schodek město vyrovná z kontokorentního úvěru a penězi, které ušetřilo v minulých letech.

U daňových příjmů a výnosů z poplatků počítá Dvůr s příjmem 258 milionů korun. To je na úrovni příjmů plánovaných pro letošek. „Uvidíme, zda a jak na nás ekonomicky dopadne současná koronavirová pandemie nebo možné výpadky daňových příjmů, o kterých se nyní tolik diskutuje. Případné změny v rozpočtu bychom řešili během roku v rámci rozpočtových opatření," uvedl starosta Jan Jarolím (ANO).

Investice podle něj radnice škrtat nechtěla. Některé ale rozložila do delšího období. Týká se to výstavby nových chodníků nebo rekonstrukce druhého bazénu na Tyršově koupališti.

V příštím roce chce Dvůr vložit skoro 11 milionů do první etapy výstavby čistírny odpadních vod v Žirči. Do rekonstrukce vodovodu a kanalizace v ulicích Zborovská a Karolíny Světlé půjde skoro 15,5 milionu korun.

Na stejnou částku vyjde i oprava azylového domu Žofie a 15,5 milionu korun půjde také do stavby komunikace, sítí a veřejného osvětlení v lokalitě Sylvárov. Dalších 11 milionů korun má jít do modernizace technologie a stavebních úprav zázemí zimního stadionu.

Města v kraji bojují s rozpočtem, většinou jen dotáhnou akce z letoška. Průvan v kasách udělala hlavně pandemie

Města v Královéhradeckém kraji postupně schvalují své rozpočty na rok 2021. Většina města byla kvůli současné pandemii donucena vyškrtat ze svých plánů některé investiční akce. Snad jedinou výjimkou je Náchod. Tam je v plánu investovat přes 200...

Investice v Rychnově nad Kněžnou

Kvůli koronavirové pandemii plánuje Rychnov nad Kněžnou snížit v roce 2021 investice asi o třetinu na 50 milionů korun.

V příštím roce má být zahájena kompletní rekonstrukce městské čistírny odpadních vod za téměř 90 milionů korun. Hotová by mohla být na přelomu let 2022 a 2023. Město také v roce 2021 plánuje udělat v okrajové části Rychnova zkušební vrt pitné vody. Půjde o strategickou investici, která by zajistila zásobování vodou ze dvou zdrojů.

Investice bude snižovat i Jičín

Epidemie koronaviru se podepíše i na investicích v Jičíně. Budou sníženy o polovinu na 66 milionů korun.  Město se chce v příštím roce soustředit především na dokončení započatých staveb. U spousty z nich má schválenou dotaci, která mu usnadní jejich financování.

Pokračovat se má s rekonstrukci stacionáře Domovinka pro seniory, kam by mělo jít 22 milionů korun. Celá přestavba vyjde na 30 milionů korun. Dokončena by měla být v polovině roku 2022.

Rekonstruovat se má příští rok opět ZŠ Husova a stavět se bude hasičská zbrojnice ve čtvrti Robousy. Pokračovat má i projektová příprava rekonstrukce Masarykova divadla a výstavba odpočinkové zóny Cidlina.

V rozpočtu zatím není zahrnuta stavba sítí a infrastruktury v lokalitě bývalých kasáren pro novou obytnou čtvrť, která má vyjít na 150 milionů korun. V příštím roce by chtěla radnice vybrat firmu. Samotné stavební práce by mohly začít na přelomu let 2021 a 2022.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto pixabay.com

Štítky Dvůr Králové nad Labem, investice, Rychnov nad Kněžnou, Jičín, koronavirus, pandemie, čistírna odpadních vod, Žireč, Jan Jarolím, pandemie covidu-19, Karolina Světlá

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dvůr chce v příštím roce investovat 128 milionů korun. Rychnov i Jičín investice sníží  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.