Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

ANKETA: Vakcína proti koronaviru má být do konce roku. Necháte se očkovat?

Vláda věří, že vakcína proti COVID-19 by mohla být schválená ještě před Vánocemi. První várka by byla pro zhruba pět tisíc lidí. Podle průzkumů společnosti Ipsos však dvě třetiny lidí nové vakcíně nedůvěřuje. Jak to mají čtenáři Hradecké Drbny?

Česká vakcinologická společnost uvedla, že má první várka vakcíny obsahovat 9.750 dávek. První polovina by měla jít do Prahy, druhá do Brna. "Bude to dávka spíše symbolická, bude stejná pro všechny země Evropské unie," řekl ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). Jednomu člověku bude třeba aplikovat dvě dávky. Celkově má zatím Česko vakcínu objednanou pro 6,9 milionů lidí.

Podle výsledků průzkumu se zhruba dvě třetiny obyvatel České republiky dobrovolně očkovat nenechají. 45 procent dotázaných dokonce uvedlo, že mají obavy o svoji bezpečnost. Dalších 14 procent lidí tvrdí, že je očkování zbytečné.

"Mám indikace, že pro mnoho lidí je vakcína připravena příliš narychlo, navíc spousta lidí očkování odmítá z mnoha důvodů. Skupina lidí, kteří se kloní k přirozenějším formám ochrany zdraví a k těm neinvazivním, je stále větší," vysvětluje Roman Spáčil, zakladatel společnosti, která si průzkum objednala.

Očkování bude nepovinné a zdarma, rozhodl Senát

Lidé se budou moci nechat očkovat ve dvou stovkách očkovacích centrech ve zdravotnických zařízeních. Jejich kapacita bude zhruba 300 očkovaných denně. Stavění zvláštních očkovacích center nebude podle vlády nutné vzhledem k postupné distribuci vakcíny. Očkovací centra navíc doplní praktičtí lékaři.

Lékař nebo očkovací centrum od zdravotní pojišťovny dostane za aplikaci vakcíny 223 korun jako za každé jiné očkování. Návrh zákona předpokládá i odškodnění za případnou újmu způsobenou očkováním. Postupovat se má podle zákona o náhradách za újmu při povinných očkováních.

Necháte se očkovat vakcínou proti koronaviru?  

Celkem hlasovalo2178 čtenářů

Hodnocení článku je 68 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jan Luxík | Zdroj ČTK

Štítky anketa, očkování, vakcína, COVID-19, koronavirus, ČR, vláda, zdraví, průzkum, Ipsos, Vánoce, Drbna.cz, Evropská unie, Česko, Jan Blatný, ANO 2011

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zdeněk Procházka

Mě fascinuje, jak reportéři požadují dnes odpověď na otázku, zda se necháte očkovat. Jak odpovědět? O.K., v době, kdy nevíme, co bude po Novém roce, odpovídáme tedy ANO, za půl roku, až na mě přijde řada, zcela určitě zajdu za svým lékařem, a budu požadovat očkování. On mi zcela určitě nechá podepsat reverz, že jsem byl řádně seznámen se všemi riziky(aby se v případě komplikací vyvinil, páč má jako lékař odpovědnost za to, co mi píchne), já to podepíšu a píchne mi první dávku. A to přesto, že neexistuje příbalový leták, natož v české řeči, alespoň ho nikdo neviděl, a tedy jsem ho nečetl. Za další měsíc mi dá druhou dávku, a já tedy budu(možná) chráněn. Vakcína nebude volně prodejná,vždy ji tedy bude muset aplikovat lékař, jako u léků na předpis. Covid19 je "chřipka" (pro zjednodušení). Na chřipku zatím neexistuje vakcína s dlouhodobou ochranou, proto nám očkování proti chřipce doporučují každý podzim znova a znova. Protože nikdo neví, jak bude tato nová vakcína dlouho očkovaného chránit, tak mi pravděpodobně doporučí, abych se za nějakou dobu (možná už na podzim) nechal přeočkovat.......... A teď do mě, akademici! :-)

Úterý, 29. prosince 2020, 20:11Odpovědět

Jan Kubeš

Je zajímavý,že USA povolilo je jednu a to americkou očkovací látku,americký firmy Pfizer. Nikdo jiný ne!!! Copak je tajný,nebo neodzkoušený?? A nebo jen na trh může americká firma ???

Sobota, 19. prosince 2020, 16:22Odpovědět

ANKETA: Vakcína proti koronaviru má být do konce roku. Necháte se očkovat?  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.