Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Hradecké ANO má konkrétní návrh na novou koalici. ODS předloží seznam nových náměstků

Ani po 20 dnech od rozpadu vládnoucí koalice v Hradci Králové není jasno, jaké politické uskupení město povede. I přesto má hradecké hnutí ANO přesnou představu o tom, jak by mělo vedení krajské metropole vypadat. Na posty náměstků chce své členy.

Hnutí ANO chce na posty náměstků v Hradci Králové dostavit nynější členy rady Pavla Marka a Andreu Turkovou. Ty by měli komplet přeorganizovat rozdělení postů v řadách náměstků.

Pavel Marek by měl vystřídat Moniku Štayrovou, která se v těchto dnech stará o ekonomiku, dotace, kulturu, cestovní ruch a sport. Štayrová by následně převzala agendu po odvolané Věře Pourové, nově by tak spravovala majetek. Andrea Turková by podle představ hnutí ANO převzala pozici Martina Hanouska (Zelení), který má na starosti sociální věci a školství.

Vztahy mezi ANO a ODS nejsou stoprocentní

Právě členové ODS a ANO si hned po rozpadu hradecké koalice plácli na další spolupráci. Jejich plán byl sehnat podporu v současné opozici a sestavit menšinovou koalici.

Do vyjednávání však hodili vidle někteří zastupitelé. Podle předsedy zastupitelského klubu ANO a radního Pavla Marka někteří členové zastupitelstva nedodrželi svoji dohodu. „Někteří členové ODS hlasovali jinak, než bylo domluveno. Oslabili tak novou menšinovou koalici,“ přiznal.

Společným cílem ANO a ODS bylo odvolání náměstka Martina Hanouska (Zelení) a radního Adama Záruby (Změna pro Hradec). Ačkoliv pro odvolání Hanouska hlasovali všichni členové ANO a ODS, návrh neprošel. Ve chvíli, kdy došlo na hlasování o odvolání Záruby, byl jeden člen ODS Oldřich Vlasák proti. Ten později uvedl, že to byl omyl.

Prakticky ihned po tomto nedorozumění přišlo hradecké ANO s vyjádřením, že s odchodem do opozice nebude mít hnutí problém. "Hnutí ANO je připraveno k odchodu do opozice a nechce se podílet na politikaření místo zodpovědné práce pro občany města," řekl předseda hradeckého hnutí ANO Pavel Marek.

Jasno není ani po dvaceti dnech

Vlastní koalici se snaží sestavit i Zelení. Podle Hanouska by mělo být ve vedení města ODS po boku Zelených, bez účasti hnutí ANO a komunistů. Pomyslnou přetahovanou o ODS tak vyhraje ten, kdo přinese zajímavější nabídku pro budoucí spolupráci.

Hnutí ANO má aktuálně v zastupitelstvu 11 mandátů, ODS pět mandátů a Změna pro Hradec a Zelení tři mandáty. V opozici jsou Hradecký demokratický klub se sedmi mandáty, Piráti s pěti mandáty, lidovecká Koalice pro Hradec se třemi mandáty a KSČM také s třemi.

Ohodnoť článek

Foto MMHK

Štítky koalice, ANO, ODS, náměstek, Hradec Králové, Andrea Turková, Pavel Marek, rada, zastupitelstvo, rozpad, krize, ANO 2011, Martin Hanousek, Monika Štayrová, Věra Klásková, Oldřich Vlasák, KSČM

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hradecké ANO má konkrétní návrh na novou koalici. ODS předloží seznam nových náměstků  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.