Počasí dnes9 °C, zítra8 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Policie odložila případ útoku na kadeřnici v Hořicích. Případ se táhl přes sedm let, viník dopaden nebyl

Policie po opětovném prověření ukončila vyšetřování a bez nalezení viníka odložila případ pokusu o vraždu kadeřnice v Hořicích na Jičínsku z února 2013. V případu byl stíhán i souzen Lukáš Nečesaný, ale Vrchní soud v Praze jej loni na jaře viny pravomocně zprostil. Nečesaný vinu od začátku odmítal.

Policie opětovné vyšetřování zločinu zahájila po rozhodnutí vrchního soudu. "V průběhu prověřování nebyly zjištěny skutečnosti, které by umožnily zahájit trestní stíhání konkrétní osoby, kriminalisté proto případ v souladu s platnou legislativou odložili," uvedla mluvčí policie Magdaléna Vlčková.

Kriminalisté jsou však podle ní přesvědčeni, že v dané trestní kauze lze do budoucna postupovat pouze cestou institutu obnovy řízení. K tomu by podle mluvčí mohlo dojít v případě, že by vyvstaly takové skutečnosti nebo důkazy, které by umožnily podání takového návrhu.

Případ se táhl přes sedm let

V Kauze, kterou soudy řešily šest let, neznámý útočník napadl kadeřnici v provozovně v Hořicích 21. února 2013 těsně před koncem pracovní doby. Kadeřnici opakovaně udeřil do hlavy a ukradl jí doklady a víc než 10 tisíc korun z tržby a peněženky. Vážně zraněnou ženu našel její syn, život jí zachránili lékaři hradecké nemocnice.

Obžaloba tvrdila, že někdejší dvacetiletý student Lukáš Nečesaný ženu několikrát udeřil do hlavy polenem a sebral jí peníze. Žena nejprve Nečesaného jako agresora nepoznala, později, také v jednací síni v jeho přítomnosti, jej označila za útočníka. Podle soudních znalců trpěla po útoku výpadky paměti.

Krajský soud v Hradci Králové postupně vynesl pět rozsudků, Nečesaného nejprve opakovaně poslal do vězení, kde mladík strávil dva roky. Na svobodu se pokaždé dostal díky zásahu Nejvyššího soudu, který poté nařídil výměnu krajského soudního senátu. Ten pak Nečesaného dvakrát osvobodil.

Vrchní soud zprošťující rozhodnutí vždy zrušil a žádal nové projednání, a i druhou změnu soudního senátu. Nečesaný ale podal stížnost, které Ústavní soud vyhověl a změnu senátu zrušil. Poté už vrchní soud zprošťující rozsudek potvrdil. Nejvyšší státní zástupce poté nevyhověl s dovoláním Krajskému státnímu zastupitelství v Hradci Králové, které se s rozsudkem neztotožňovalo a navrhovalo obrátit se ještě na Nejvyšší soud.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto nsoud.cz

Štítky pokus, vražda, Hořice, kadeřnice, Lukáš, Nečesaný, policie, vyšetřování, odložení, viník, soud, sedm, let, kauza, konec, Lukáš Nečesaný, Vrchní soud v Praze, okres Jičín, Krajský soud v Hradci Králové, Státní zastupitelství ČR

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lukáš Staník

Viník dopaden byl, pouze nebyl usvědčen.

Pátek, 4. prosince 2020, 14:21Odpovědět

Policie odložila případ útoku na kadeřnici v Hořicích. Případ se táhl přes sedm let, viník dopaden nebyl  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.