Počasí dnes14 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Manželé Kasperovi mají pro Trutnov netradiční vánoční dárek. Ze svého staví galerii moderního umění

Ačkoliv se vše nestihne připravit do Štědrého dne, i tak na Trutnov čeká hodně velký dárek. Manželé Kasperovi se rozhodli, že předělají starou elektrárnu a na jejím místě otevřou galerii moderního umění. A proč dárek? Protože veškeré náklady budou manželé platit z vlastní kapsy.

Přestavba elektrárny vyjde manžele Kasperovi na několik desítek milionů. Jsou však přesvědčení o tom, že nebudou čerpat žádnou dotaci či jinou finanční podporu. Podle Rudolfa Kaspera totiž kvalitní kultura vychovává. "Když před 106 lety zahájila elektrárna provoz, dodávala elektřinu pro více než 60 měst a obcí. Nyní by mohla mnohem větší část kraje, země i našeho kontinentu zásobovat špičkovým výtvarným uměním," řekl.

Unikátní prostor, který u nás nemá obdoby

Pětipodlažní dům se promění v umělecký prostor, který chce upoutat nejen Čechy, ale i milovníky umění z celého světa. Galerie nabídne výstavní plochu o velikosti celkem 3400 metrů čtverečních.

Tři patra budou sloužit k vystavovaní menších 3D objektů, obrazů či fotografií. Největším prostorem se stane původní generátorovna a turbínová hala. Do ní se vejdou exempláře v nadživotní velikosti. Umělci v ní budou mít k dispozici plochu o celkové velikosti 1.300 metrů čtverečních.

Manželé Kasperovi si kladou za cíl nechat továrně její původní vzhled. Otevření první části je v plánu na rok 2022. Kompletně hotovo by mohlo být v roce 2024 nebo 2025.

Galerie zaměřená na velké sochy

Jedním z hlavních exponátů se stanou plastiky, které se díky svým velkým rozměrům nevejdou do jiných českých galerií. Díky velkému prostoru a vysokým stropům bude galerie pro tyto sochy ideálním místem. „Chceme se zaměřit na plastiky a sochy, protože prostory centra si o to doslova říkají. Navíc máme k sochám vřelý vztah, v naší továrně spolupracujeme se sochaři a některá díla si sami kupujeme,“ říká Kasper.

Tím se bude galerie v Trutnově výrazně lišit od většiny výstavních prostor v České republice. „Budeme se soustředit na větší až nadrozměrné výtvarné objekty, především na sochy. Chceme navázat spolupráci s našimi, ale i zahraničními umělci, například z Polska a Slovenska,“ doplňuje Renata Kasperová.

Kromě klasických výstav manželé počítají i s pořádáním workshopů s umělci, mladými lidmi a studenty. Rádi by z galerie vytvořili nové vzdělávací centrum, které umění přiblíží široké veřejnosti. Unikátní bude možnost tvořit přímo v prostorech galerie. Umělci tak budou moci v Trutnově vytvořit své dílo a rovnou ho vystavit.

Umění je náš život, tvrdí manželé

Manželé Kasperovi spolupracují například se sochařem Michalem Gabrielem. Jejich firma vytvořila několik jeho soch z ocelových nerezových lamel. Vznikly tak například ocelový žralok, ocelový lev či 3,5 metru vysoká socha jezdce na koni, která je nyní k vidění na trutnovském Krakonošově náměstí.

„Naší prioritou není budovat si drahou soukromou sbírku. Chceme zainvestovat centrum současného a moderního umění, a rozjet v něm kvalitní výstavní činnost se zaměřením na sochy. Spolupracovat přitom budeme s lidmi, kteří jsou špičkou ve svém oboru,“ říká Rudolf Kasper.

To podle jeho slov bude platit i o umělcích. Spolupracovat chtějí s těmi nejlepšími z celého světa. “Věříme, že sem budou jezdit rádi jak umělci, tak milovníci umění, běžní návštěvníci a turisté,“ dodává.

Ohodnoť článek

Foto Galerie EPO1

Štítky galerie, EPO1, moderní, umění, Trutnov, přestavba manželé, Kasperovi, továrna, historie, plastika, koníček, ČR, svět, Rudolf Kasper, moderní umění, socha, manželé, elektrárna, Štědrý den, Česko, vánoční dárky, Michal Gabriel

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Manželé Kasperovi mají pro Trutnov netradiční vánoční dárek. Ze svého staví galerii moderního umění  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.