Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Odedneška jsou v prodeji elektronické dálniční známky. Cena zůstává stejná

Od 1. prosince si mohou řidiči pořídit první elektronické dálniční známky na rok 2021. Ty jsou v prodeji na internetu, pobočkách Pošt a některých benzinových pumpách. Jejich cena zůstává stejná. Nejlevnější kupon bude stát 310 korun.

"Elektronická dálniční známka se od té klasické neliší jen způsobem prodeje a tím, že už nebude třeba nic vylepovat na auto a pak složitě seškrabovat starou ze skla. Roční známka bude platná 365 dní a půjde ji koupit kdykoliv během roku," uvedl k novému systému ministr dopravy Karel Havlíček (za ANO).

Za dálnice se v České republice platí od roku 1995. Jen minulý rok vybral stát na poplatcích 5,35 miliardy korun. Od roku 2012 platí řidiči za roční dálniční známku 1,5 tisíce korun.

Hlavním prodejním kanálem nových dálničních známek je portál eDalnice.cz. Řidiči ji seženou i na benzinových pumpách EuroOil. Rozšíření na další benzinové stanice plánuje stát až v budoucnu.

Od rána se eshop potýkal s komplikacemi a nefungoval. „Zatím jsme to nepřepnuli do ostrého provozu," uvedl mluvčí státní společnosti Cendis Martin Opatrný. Kdy začne internetový prodej dálničních známek fungovat, zatím neupřesnil, má to být během dne.

Cena dálničních známek zůstává stejná jako v letošním roce. Nejlevnější (na deset dní) vyjde na 310 korun. Za měsíční řidiči zaplatí 440 a za roční 1.500 korun. Zachována byla i speciální sleva pro ekologická auta.

Hlavní novinkou a výhodou elektronických známek je možnost libovolně nastavit datum začátku jejich platnosti. To může řidič udělat až 90 dní od její pořízení. Roční známky budou navíc fungovat 365 dní, bez ohledu na kalendářní rok.

Propadlou známku odhalí mýtná brána

Změny čekají řidiče i ve způsobu kontrolování dálničních známek. Zatímco do teď řidiče bez dálniční známky odhalovala policie především pomocí dalekohledu, teď jim bude stačit mobilní zařízení. To v databázi zkontroluje poznávací značku a následně hlídce sdělí, zda má řidič platnou známku. Ke kontrole bude policie využívat i současné mýtné brány.

Na co si dát pozor?

Největším strašákem je při nákupu nové známky špatné zadání SPZ. Tu musí řidič zadat ať jde pro známku osobně na Poštu, benzinovou stanici nebo si ji objednává doma přes internet. Problém je v tom, že špatným zadání SPZ na internetu si řidič zadělá na problémy.

Na Poště nebo benzinové pumpě může řidič svoji chybu opravit. Stačí se do 15 minut vrátit za obsluhou, nahlásit chybu a registrační značku vozidla zadat správně. V případě pořizování známky online tuto možnost řidiči nemají. Je tak třeba dávat pozor, aby byla registrační značka napsána správně. Kromě SPZ bude řidič zadávat i zemi, ve které je auto registrováno a datum, od kdy má známka platit.

Při online nakupování může řidič narazit ještě na jednu svízelnou situaci. Pokud zvolí zaplacení převodem na účet, může se stát, že banka převede peníze až za několik dní. Pokud vyrazí bez potvrzení platby, pojede s neplatnou známkou. Při nákupu na čerpacích stanicích nebo Poštách řidič dostane účtenku, tu však v autě není třeba vozit.

Přípravu provázela celá řada komplikací

Příprava nového systému dálničních známek nebyla až tak jednoduchá. Vláda se potýkala s celou řadou problémů. Ministerstvo dopravy se za vlády Vladimíra Kremlíka potýkala s kritikou, a proto zrušilo první soutěž na provozovatele systému. Ten zakázku vysoutěžil za 401 milionu korun.

Ministerstvo následně celou zakázku zadalo státnímu podniku Cendis. Podle Karla Havlíčka tím stát proti původním předpokladům ušetřil okolo 500 milionů korun.

Ohodnoť článek

Foto Dominik Svoboda | Zdroj ČTK

Štítky dálnice, známka, elektronická, 1. prosince, D11, D35, doprava, nákup, kupón, 2021, varování, platba, online, pošta, eDalnice, webová stránka, dálniční poplatek, Internet, Karel Havlíček, SPZ, ANO 2011, Česko, Vladimír Kremlík, Ministerstvo dopravy České r

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Odedneška jsou v prodeji elektronické dálniční známky. Cena zůstává stejná  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.