Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

ANO a ODS chtějí vést Hradec Králové sami. Mluví se i o vytvoření úplně nové koalice, do hry by se dostala opozice

Královéhradecké hnutí ANO a ODS si po rozpadu hradecké městské vládnoucí trojkoalice dnes potvrdily, že jsou připraveni pokračovat ve vedení města spolu. Současně budou hledat nového koaličního partnera. Pokud jej nenaleznou, mají v plánu pokračovat v menšinové dvojkoalici. Hradecká koalice se rozpadla ve čtvrtek, když z ní vystoupilo uskupení Změna pro Hradec a Zelení.

Koalice ANO, ODS a Změny pro Hradec a Zelených vládla v Hradci Králové od podzimních voleb v roce 2018 a dosud měla v sedmatřicetičlenném zastupitelstvu nejtěsnější většinu 19 hlasů. Změna a Zelení mají tři zastupitele.

Při variantě menšinové koalice hodlají ANO a ODS podle Marka hledat podporu u důležitých bodů "od všech konstruktivních zastupitelů". Zástupci ANO a ODS dnes také probírali návrhy na zlepšení práce bez účasti Změny a Zelených. "Například u našich gescí jde o posílení týmu náměstkyně primátora pro majetek Věry Pourové a o zřízení komise pro majetek," řekl předseda zastupitelského klubu hnutí ANO a radní města Pavel Marek.

Hradecký primátor Alexandr Hrabálek (ODS) dříve označil odchod Změny a Zelených z koalice za neuvážený krok. ODS by podle něj chtěla pokračovat v koaliční spolupráci s ANO, přičemž za jednu z pravděpodobných variant označil menšinovou koalici.

Uskupení Změny a Zelených si stěžovalo na dlouhodobě špatnou spolupráci v koalici. Kritika mířila hlavně na náměstkyni Pourovou a náměstka primátora pro investice Jiřího Bláhu (ODS). Podle lídra Zelených a náměstka primátora Martina Hanouska byl přístup ANO k návrhům Změny a Zelených destruktivní. V Hradci Králové by podle něj měla vzniknout široká koalice bez ANO a KSČM.

Uskupení Změna pro Hradec a Zelení dnes vypovědělo koaliční smlouvu o vládě v Hradci Králové s hnutím ANO a ODS. Potvrdil to lídr hradeckých Zelených a náměstek hradeckého primátora Martin Hanousek. Koalice ANO, ODS a Změny pro Hradec a Zelených...

Hanousek ani radní Adam Záruba ve svých funkcí zůstali, ač by podle ANO a ODS měli odstoupit. Záruba v Mladé frontě Dnes uvedl, že s koncem koalice by měla rezignovat celá rada a o dalším postupu by mělo rozhodnout zastupitelstvo. Marek dnes tento výrok označil za neuvěřitelný. "Jsme odpovědni za vedení města a rozhodně bychom neradi, aby se město dostalo do nějakých nestandardních situací," řekl Marek.

Hnutí ANO, které komunální volby v Hradci Králové vyhrálo, má v zastupitelstvu 11 mandátů, ODS pět mandátů a Změna pro Hradec a Zelení tři mandáty. V opozici jsou Hradecký demokratický klub (HDK) se sedmi mandáty, Piráti s pěti mandáty, lidovecká Koalice pro Hradec se třemi mandáty a KSČM také se třemi křesly.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto FB: Statutární město Hradec Králové

Štítky správa, ANO, ODS, zelení, koalice, Hradec Králové, opozice, vláda, politika, region, magistrát, neshody, Hnutí, ANO 2011, Pavel Marek, Věra Klásková, Martin Hanousek, KSČM, Hradecký demokratický klub, Alexandr Hrabálek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

ANO a ODS chtějí vést Hradec Králové sami. Mluví se i o vytvoření úplně nové koalice, do hry by se dostala opozice  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.