Počasí dnes8 °C, zítra8 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Ve čtvrtek se uvolní protiepidemická opatření. Otevřou obchody, služby i restaurace

Vláda rozhodla o uvolnění protiepidemických opatření, země se ve čtvrtek přesune ze čtvrtého do třetího stupně rizika. S omezeními se budou moci otevřít obchody, služby i restaurace, řekl ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). Index protiepidemického systému PES dnes zůstal sedmý den v řadě na 57 bodech ze sta, což vládě umožnilo rozhodnout o přechodu ze současného čtvrtého na třetí stupeň epidemické pohotovosti.

Index protiepidemického systému PES dnes zůstal sedmý den v řadě na 57 bodech ze sta, což vládě umožnilo rozhodnout o přechodu ze současného čtvrtého na třetí stupeň epidemické pohotovosti.

Znamená to například znovuotevření restaurací, všech obchodů i provozoven služeb nebo zrušení omezení volného pohybu osob v nočních hodinách. Venku by se mohlo scházet až 50 lidí místo současných šesti, skončit by měl i zákaz konzumace alkoholu na veřejně přístupných místech, naopak povinnost nosit roušky ve všech vnitřních prostorech a ve vybraných veřejných místech zůstane. Opatření budou dál platná pro celou zemi. Vyplývá to ze seznamu opatření pro jednotlivé stupně epidemické pohotovosti, kterou vypracovalo ministerstvo zdravotnictví.

Případné další rozvolnění se nebude týkat škol. Ministerstvo školství tento týden oznámilo, že školy budou od pondělí fungovat v režimu podle současného čtvrtého stupně protiepidemického systému.

Všechny obchody se otevřou ve čtvrtek, oděvy a obuv bez karantény 

Všechny obchody a nákupní centra se budou moci znovu otevřít ve čtvrtek. Bude platit omezení plochy na zákazníka. Zkoušené oděvy ani obuv nebudou muset být 24 hodin v izolaci. Pro všechny obchodníky se také zruší dosavadní nedělní zákaz prodeje.

V obchodech i nákupních centrech bude muset mít zákazník pro sebe na nákup 15 metrů čtverečních provozní plochy. V nákupních centrech se budou moci otevřít stravovací zóny, restaurace v nich budou smět vydávat jídlo přes okénko pouze s sebou. Zůstanou uzavřené dětské koutky.

Restaurace budou smět od čtvrtka fungovat na 50 % kapacity 

Stravovací zařízení se budou moci znovu otevřít ve čtvrtek. V provozu budou moci být od 06:00 do 22:00. Obsluhovat bude možné jen usazené hosty, u jednoho stolu budou moci sedět nejvýše čtyři lidé. Podniky budou smět naplnit kapacitu na 50 procent.

Doposud mohly restaurace občerstvení prodávat jen přes výdejní okénka, a to maximálně do 23:00. Pro veřejnost se z nařízení vlády v boji proti koronaviru musely uzavřít 14. října.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto vlada.cz

Štítky vláda, koronavirus, opatření, obchod, restaurace, Jan Blatný, ANO 2011, obchodní centrum

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ve čtvrtek se uvolní protiepidemická opatření. Otevřou obchody, služby i restaurace  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.