Počasí dnes14 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Hradecká koalice se rozpadla. Změna a Zelení vypověděli smlouvu s ANO a ODS

, aktualizováno 26. listopadu 2020, 14:40

Uskupení Změna pro Hradec a Zelení dnes vypovědělo koaliční smlouvu o vládě v Hradci Králové s hnutím ANO a ODS. Potvrdil to lídr hradeckých Zelených a náměstek hradeckého primátora Martin Hanousek. Koalice ANO, ODS a Změny pro Hradec a Zelených měla dosud v sedmatřicetičlenném zastupitelstvu nejtěsnější většinu 19 hlasů. Změna a Zelení mají tři zastupitele.

Hradecká organizace Zelených se pro odchod z koalice vyslovila před více než týdnem. Čekalo se na výsledek vnitrostranického referenda u partnerské Změny pro Hradec. I její členové se vyslovili pro odchod z koalice.

Hradecký primátor Alexandr Hrabálek (ODS) označil odchod Změny a Zelených z koalice za neuvážený krok, který nebyl způsobený tím, že by se Změně a Zeleným v koalici nedařilo. "Možným důvodem bylo asi to, že převážily neurovnané osobní vztahy, ale je otázka, zda to není jen zástěrka," řekl Hrabálek.

ODS by podle něj chtěla pokračovat v koaliční spolupráci s ANO. "Jednou z pravděpodobných variant je menšinová koalice, kdy pro jednotlivé důležité body budeme hledat podporu u ostatních uskupení," řekl primátor. Dodal, že zástupci Změny a Zelených měli s vypovězením koaliční smlouvy napsat abdikační listy na funkce ve vedení města, což se nestalo.

Předseda zastupitelského klubu hnutí ANO a radní města Pavel Marek řekl, že o novém uspořádání vedení města chce ANO jednat s ODS. "Situace je otevřená. Variant je hodně od hledání dalšího koaličního partnera po dovládnutí dvou let v menšinové koalici," řekl Marek. ANO a ODS se již v neděli vyjádřili pro pokračování spolupráce v případě odchodu třetího koaličního partnera. "Pan Hanousek možná už týdny připravuje jinou koalici, ale my jsme korektní partneři a budeme jednat s ODS," dodal.

S vypovězením koaliční smlouvy by podle něj měli představitelé Změny a Zelených ihned opustit místa ve vedení města. "Uvidíme, jak se k tomu postaví. Jestli pro ně budou důležitější posty než práce pro Hradce Králové. Není standardní, aby člověk, který není součástí koalice, vedl město a rozhodoval na radě města," řekl Marek. Změna a Zelení podle něj byli po celou dobu opozicí v koalici. "Vyjednávání o spoustě bodů nebylo koaliční, ale jako když se bavíte s opozicí," řekl.

Kromě Hanouska ve vedení města jako radní působí šéf Změny pro Hradec Adam Záruba. Hanousek ani Záruba s vypovězením koaliční smlouvy funkce ve vedení města nesložili. "Měly by velmi brzy následovat personální kroky. Konkrétnější nebudu," řekl Hanousek k setrvání ve vedení města.

V Hradci Králové by podle něj měla vzniknout široká koalice bez ANO a KSČM. "Vyzýváme ODS a další strany k jednání o širší koalici složené z demokratických stran - tedy Změny pro Hradec a Zelených, ODS, HDK, Pirátů a Koalice pro Hradec," uvedl Martin Hanousek.

Uskupení Změny a Zelených si stěžovalo na dlouhodobě špatnou spolupráci v koalici. Kritika mířila hlavně na náměstkyni primátora pro správu majetku Věru Pourovou (ANO) a náměstka primátora pro investice Jiřího Bláhu (ODS).

"V posledních měsících došlo k výraznému zhoršení vzájemných vztahů především s představiteli hnutí ANO, u nichž jsme cítili destruktivní přístup zejména k mnoha našim návrhům," uvedl Hanousek. U některých představitelů koalice podle něj chyběla sebereflexe chyb a neúspěchů. "Cítíme značnou názorovou a hodnotovou nekompatibilitu, která způsobila, že se v koalici s tímto partnerem necítíme dobře," uvedl Hanousek.

Připomněl, že při vstupu do koalice s ANO po volbách v roce 2018 dávalo mnoho voličů Změny a Zelených s takovým krokem najevo nevoli. "Tehdy jsme předpokládali, že tento poněkud kontroverzní krok bude vyvážen pozitivní spoluprací a nápravou chyb bývalého vedení města. V okamžiku, kdy se ukazuje, že tento náš předpoklad byl lichý, nevidíme důvod, proč v takové spolupráci pokračovat," uvedl Hanousek.

Koalice byla podle Marka úspěšná. "Prosadila se celá řada projektů. Kroku Změny a Zelených nerozumíme. Zřejmě za tím stojí osobní kampaň pana Hanouska," řekl. Odmítl, že by ANO ve vztahu k menšímu koaličními partnerovi postupovalo destruktivně.

Hnutí ANO, které komunální volby v Hradci Králové vyhrálo, má v zastupitelstvu 11 mandátů, ODS pět mandátů a Změna pro Hradec a Zelení tři mandáty. V opozici jsou Hradecký demokratický klub (HDK) se sedmi mandáty, Piráti s pěti mandáty, lidovecká Koalice pro Hradec se třemi mandáty a KSČM také se třemi křesly.

Hodnocení článku je 56 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto archiv Martina Hanouska

Štítky ČR, správa, ANO, ODS, zelení, koalice, Hradec Králové, FLEŠ, ANO 2011, Martin Hanousek, koaliční smlouva, primátor, Pavel Marek, Alexandr Hrabálek, Hradecký demokratický klub

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hradecká koalice se rozpadla. Změna a Zelení vypověděli smlouvu s ANO a ODS  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.