Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

V Hradci Králové se budou čistit slepá ramena na Labi a Orlici. Radnice chce zajistit víc vody v krajině

Radnice, společnost Vodovody a kanalizace Hradec Králové a Povodí Labe vyčistí slepá ramena Labe a Orlice ve městě. Radnice si od odbahnění slibuje větší zásobu vody v přírodě a lepší ochranu živočichů, které zde žijí. Oživení by se mohla dočkat ramena Třebešská Labice, Jesýpek, Bejkovna a další.

Celkem se odbahní a vyčistí osm slepých ramen. Jde o labská slepá ramena Třebešská Labice, Jesýpek a Machkova Labice, na Orlici pak říční ramena Bejkovna, Holštejn, Jezuitská jezera, Stará Orlice a Sýkorky. Kromě vyčištění stávajících slepých ramen na obou řekách vzniknou i tři nová.

Před samotným čištěním musí magistrát vyřešit pozemkové vztahy. Některé parcely patří městu, to se jich proto vzdá. „Předpokládáme, že většina revitalizačních prací bude právě v režii správce toku, proto se pozemky sjednocují a převádějí právě na Povodí Labe. Ze strany města se jedná o pozemky o celkové ploše zhruba 21 tisíc metrů čtverečných,“ říká náměstek primátora Martin Hanousek (Zelení).

„Zásahy budou spočívat především v odstranění bahnitých sedimentů, prosvětlení břehových porostů, tvorbě nových tůní a obnově písčin,“ řekl ředitel Povodí Labe Marián Šebesta.

Radnice své plány konzultovala s Přírodovědeckou fakultou Univerzity Hradec Králové, která se podílela na revitalizaci slepého ramena Orlice u Stříbrného rybníka. Pro Hradec Králové je to jeden z dalších kroků v boji proti změně klimatu. Revitalizace slepých ramen má pomoct jak rostlinám, tak živočichům, které zde žijí.

„Cílem revitalizací je také obnova či tvorba vhodných biotopů pro vzácné druhy rostlin, hub a živočichů, zejména na území evropsky významné lokality Orlice a Labe a přírodní památky Orlice,“ dodal Šebesta.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto MMHK

Štítky Labe, Orlice, Povodí Labe, VAK, Hradec Králové, slepé, rameno, revitalizace, odbahnění, voda, příroda, pozemky, klimat, biotop, řeka, Povodí Labe (státní podnik), živočichové, Vodovody a kanalizace Hradec Králové, a. s., pozemek, Martin Hanousek, Holštejn

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Hradci Králové se budou čistit slepá ramena na Labi a Orlici. Radnice chce zajistit víc vody v krajině  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.