Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Nemocnice Královéhradeckého kraje obnovily některé ambulance. Plánované operace se budou odvíjet od vývoje situace

Nemocnice už mohou od pondělí opět provádět plánované operace, zároveň ale musí mít zachována lůžka pro případně covidové pacienty. V nemocnicích Královéhradeckého kraje, už byly obnoveny některé ambulance. Návrat k plánovaným operacím ale bude prováděn podle vývoje epidemické situace.

Nařízení, kterým bylo kvůli epidemii koronaviru nemocnicím zakázáno poskytovat odkladnou péči vláda zrušila.  „Nemocnice můžou postupně dle svých volných kapacit obnovovat tuto necovidovou péči a začít se stále více starat i o všechny ostatní občany pacienty, kteří měli tuto odkladnou péči zatím odloženu," řekl v pondělí ministr zdravotnictví Jan Blatný.

Nemocnice ale musí zachovat dostatečný počet lůžek pro případ, že by se počet nemocných s koronavirem opět zvýšil a někteří by potřebovali nemocniční péči.

Vytíženost covidových oddělení v nemocnicích Královéhradeckého kraje je stále vysoká. „Obsazenost covidových lůžek se v těchto dnech stále pohybuje v rozmezí 70% - 80% a v horizontu následujících dní si proto můžeme dovolit zrušit jen jednu z pěti covidových stanic v jičínské nemocnici o 14 lůžkách,“ říká mluvčí Zdravotnického holdingu Královéhradeckého kraje Lucie Chytilová.

I o tom ale ještě bude definitivně rozhodnuto na konci tohoto týdne. Celkem je v nemocnicích Královéhradeckého kraje 340 covidových lůžek. Přibližně dvanáct procent zdravotníků není přítomno na pracovišti.

V nemocnicích Královéhradeckého kraje vypomáhá 114 studentů

Zároveň se řeší, kolik studentů, kteří nyní vypomáhají, se vrátí do škol. Popřípadě v jakém režimu budou nadále pomáhat v nemocnicích. „To se bude řešit individuálně s každým zvlášť, dle jeho možností a ochoty,“ dodává mluvčí. Aktuálně jich tu pracuje 114. Za této situace tedy není možné obnovovat běžný režim v nemocnicích jinak než velmi pozvolna.

Obnoveny byly některé ambulance, které byly z personálních důvodů zavřené, návrat k plánované operativě bude realizován v závislosti na vývoji situace. Zároveň musí nemocnice stále počítat s tím, že se situace ohledně epidemie koronaviru může zase zhoršit a bude znovu vyšší tlak na covidová lůžka.

„Proto musíme být připraveni covidová oddělení znovu případně obnovovat i tam, kde již budeme počty covidových lůžek snižovat. Proto se jistě bude začínat spíše s takovými úkony, které nevyžadují dlouhou hospitalizaci. Každopádně operativa akutních stavů, včetně onkologických pacientů, běží i nadále a po celou dobu této koronavirové krize,“ říká Chytilová.

Fakultní nemocnice plánuje začít s odloženými operacemi

Odložené operace by chtěla začít plánovat Fakultní nemocnice Hradec Králové. "Předpokládáme další otevírání operačních sálů a aktivní zvaní pacientů, kteří čekají na výkon, který jsme mohli a museli odložit z důvodu epidemické situace. Počítáme, že v závěru listopadu a na počátku prosince obnovíme značnou část našeho provozu," uvedl ředitel Fakultní nemocnice Hradec Králové Vladimír Palička.

Ministerstvo zdravotnictví nařídilo nemocnicím omezit péči, kterou je možné odložit, mimořádným opatřením 26. října. Cílem bylo uvolnit lůžka pro pacienty s koronavirem.

Ohodnoť článek

Foto nemocnicenachod.cz

Štítky nemocnice Královéhradeckého kraje, Fakultní nemocnice Hradec Králové, operace, ambulance, covid lůžka, koronavirus, pacient, nemocnice, Královéhradecký kraj, pandemie covidu-19, Jan Blatný, koronavirová krize

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nemocnice Královéhradeckého kraje obnovily některé ambulance. Plánované operace se budou odvíjet od vývoje situace  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.