Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Hradec Králové zrušil vánoční trhy. Nově se měl program konat na Velkém náměstí

Kvůli současné pandemické situaci v Hradci Králové se město rozhodlo zrušit vánoční trhy. Hradecká radnice měla na letošní rok nachystaný nový rozšířený koncept vánočních akcí. Trhy se měly z Masarykova náměstí přesunout na Velké náměstí, každý den měly být doprovázeny kulturním programem a připravené bylo i kluziště a další atrakce zejména pro děti.

Konat se letos nebude ani rozsvěcení vánočního stromu s doprovodným programem nebo novoroční ohňostroj.

„Systém vládních opatření PES jednoznačně ukazuje na to, že do poloviny prosince nebude epidemiologická situace taková, aby nám pořádání adventních trhů umožnila. Jestliže se podíváme na matici opatření, která je běžně dostupná, tak zjistíme, že v současné době jsme v bodě 4. Aby se mohla konat akce s tak vysokou návštěvností, museli bychom se dostat na opatření s číslem 1, popřípadě zcela mimo opatření PES. To je při současném, i když znatelném, poklesu infekce zhola nemožné,“ říká primátor města Alexandr Hrabálek (ODS).

Magistrát se rozhodl vánoční trhy zrušit i ve chvíli, kdy se pandemie v kraji zdá být na ústupu. Podle radnice je to však jediný a logický krok, který lze udělat. „Město tímto nezbytným opatřením navíc zvyšuje šanci, že vlastní svátky vánoční již snad budeme moci prožít s mírnějšími omezujícími opatřeními,“ říká Ivan Kučera, ředitel Krajské hygienické stanice Královéhradeckého kraje. Město možnost pořádání vánočních trhů konzultovalo také na pravidelném jednání krizového štábu, který rovněž jejich konání nedoporučuje.

Hradec tedy trhy ruší, čímž se připojil k ostatním velkým městům, která většinou vánoční trhy letos pořádat nebudou. „Nemohli jsme s rozhodnutím už dále čekat a nechávat prodejce ze stánků a další podnikatele v nejistotě. Každopádně ačkoliv jsou vánoční trhy pro někoho neodmyslitelnou součástí Vánoc, tak nejsou pro jejich krásné prožití to nejdůležitější,“ dodává primátor. Město přitom letošní trhy připravovalo již od léta s novým konceptem.

„Chtěli jsme letošní trhy přesunout z Masarykova náměstí na Velké náměstí, kde se mělo konat také slavnostní rozsvícení vánočního stromu. Bohužel je již dnes jisté, že se tato událost neuskuteční jako akce pro širokou veřejnost s doprovodným kulturním programem. Původně jsme na celou dobu konání vánočních trhů měli také objednané kluziště a další atrakce především pro děti, jako vláček a kolotoč. Stánky s trhovci a s občerstvením měly být na celém prostoru mezi mariánským sloupem a budovou historické radnice,“ říká náměstkyně primátora pro oblast kultury Monika Štayrová (ANO).

Celá plocha náměstí, kde dnes parkují auta, měla být využitá pro letošní trhy a vánoční atmosféru, na každý den byl připravený kulturní doprovodný program. Konat se letos nebude ani novoroční ohňostroj.

Hodnocení článku je 30 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Tisková zpráva | Foto pixabay.com

Štítky vánoční, trhy, Hradec Králové, PES, Velké náměstí, zrušeno, Vánoce, omezení, KHS, vánoční trhy, radnice, primátor, Alexandr Hrabálek, ODS, Monika Štayrová, ANO 2011, Krajská hygienická stanice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hradec Králové zrušil vánoční trhy. Nově se měl program konat na Velkém náměstí  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.