Počasí dnes17 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Šíření nákazy v kraji zpomalilo. Index rizika je v regionu 62, tedy čtvrtý stupeň

V Královéhradeckém kraji v posledních dnech zpomalil nárůst pozitivně testovaných. Aktuálně je v regionu 2.925 nemocných. Ve všech okresech se dostal počet nakažených pod hranici jednoho tisíce.

Rizikové skóre pro Královéhradecký kraj zůstává třetím dnem na hodnotě 62 ze sta. Body tak odpovídají hranici mezi čtvrtým a třetím stupněm opatření proti COVIDU-19. Za posledních pět dní index v kraji klesá. Na třetím stupni je v těchto dnech pouze Praha, Středočeský a Moravskoslezský kraj. Konkrétně v Hradci Králové je index rizika 78, což je pátý stupeň.

Celorepublikové rizikové skóre je k dnešnímu dni na 57. To odpovídá třetímu stupni. Pokud se situace nezhorší, mohla by na něj Česká republika přejít příští týden.

Definice jednotlivých stupňů v rámci PES:

Stupeň č. 1 (0-20): Epidemie je pod kontrolou a počet nově nakažených je velice nízký. Testování a trasování kontaktů je efektivní a hrozí jen malé riziko komunitního šíření.
Stupeň č. 2 (21-40): Objevují se lokální ohniska, která vyžadují protiepidemickou intervenci s ochranou ohrožených skupin.
Stupeň č. 3 (41-60): Šíření pandemie i nemoci sílí, což způsobuje tlak na zdravotnické zařízení. Situace si vyžaduje maximální pozornost počtu hospitalizovaných pacientů.
Stupeň č. 4 (61-75): Počet nakažených v populaci je vysoký. Je významné bezprostřední riziko dalšího zhoršování situace. Trasování kontaktů je omezeno, probíhá komunitní šíření nákazy.
Stupeň č. 5 (76-100): Kapacita zdravotnických zařízení se začíná blížit svému maximálnímu limitu. Počet nakažených je vysoký a rychle přibývá nově pozitivně testovaných. Probíhá komunitní šíření nákazy.

V Královéhradeckém kraji bylo od začátku pandemie potvrzeno 26.353 onemocnění. Aktivních případů je však daleko méně. Současně je v regionu 2.925 lidí s pozitivním testem. To je nejméně během druhé vlny pandemie. Stoupl však počet úmrtí. S COVIDEM-19 zemřelo od jara letošního roku 365 lidí.

Aktuální počty nakažených v Královéhradeckém kraji:

  • Hradecko – 928
  • Jičínsko - 580
  • Náchodsko – 513
  • Rychnovsko –479
  • Trutnovsko – 425

Dobrou zprávou je i to, že se v Královéhradeckém kraji daří postupně stabilizovat personální situaci v nemocnicích. "Personální situace se začíná zlepšovat, ubývá celkový počet v práci nepřítomných zdravotníků, ale stále v nemocnici chybí více než 300 zdravotnických pracovníků," řekl mluvčí hradecké nemocnice Jakub Sochor.

Podobná situace je i v nemocnicích Královéhradeckého kraje, kde v pátek chybělo zhruba 320 zdravotníků. "Nejvíce sester chybí momentálně v jičínské nemocnici," řekla mluvčí holdingu Lucie Chytilová.

Podle informací serveru hlidacstatu.cz je v Královéhradeckém kraji hospitalizováno 336 lidí s COVID-19. 57 z nich je bez příznaků, 70 v lehkém stavu, 145 ve středně těžkém stavu a 64 ve stavu vážném. Ve všech nemocnicích v kraji je pro covidové pacienty volných 19 lůžek na jednotkách JIP a ARO a 8 klasických.

Čtete také:

Ohodnoť článek

Foto HZS KHK

Štítky PES, Královéhradecký, kraj, rizikové skóre, stupeň, vysvětlení, počet, KHS, COVID-19, koronavirus, hygiena, opatření, Královéhradecký kraj, infekční onemocnění, nemocnice, Praha, Česko, Středočeský kraj, Hradec Králové, Moravskoslezský kraj, Jakub Sochor

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Šíření nákazy v kraji zpomalilo. Index rizika je v regionu 62, tedy čtvrtý stupeň  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.