Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Křišťálová popelnice se letos v Hradci Králové nepředávala. I tak si nejlépe třídící obec našla

Další ročník soutěže O Křišťálovou popelnici zná vítěze. Absolutní triumf za rok 2019 získalo město Vimperk. Na rozdíl od minulých let neproběhlo předání ocenění zástupcům nejlépe třídících obcí na slavnostním večeru konference v Hradci Králové. Naopak zástupci společnosti EKO-KOM se rozjeli přímo na radnice a obecní úřady, kde ve stejnou chvíli předali ocenění a zveřejnili jim umístění v soutěži.

Výsledky soutěže: Absolutní vítěz: Vimperk. Kategorie - obce do 500 obyvatel: 1. Potůčky; 2. Český Jiřetín; 3. Albrechtice v Jizerských horách. Kategorie - obce 501 –5 000 obyvatel: 1. Vigantice; 2. Velké Bílovice; Pržno. Kategorie - obce nad 5 001 obyvatel: 1. Vimperk; 2. Telč; 3. Jilemnice.

„Jako vždy se v soutěži hodnotilo nejen dosažené množství vytříděného odpadu na osobu a rok pro každou komoditu, hodnotil se také poměr tříděného odpadu a komunálního odpadu, hustota sběrné sítě, přihlíželo se také k tomu, jestli obec sbírá i nápojový karton, bílé sklo a kovy a celkově jaké jsou v obci vytvořeny podmínky pro nakládání s odpady. V kategorii nejmenších obcí získala nejvíce bodů obec Potůčky, které se osvědčilo mimo jiné zapojit do obecního systému třídění i obchodníky z tamní tržnice,“ uvedla mluvčí společnosti EKO-KOM Lucie Müllerová.

Stejně jako v minulých letech byla i tentokrát soutěž určena všem obcím zapojeným v systému EKO-KOM a soutěžilo se ve třech velikostních kategoriích. Do užšího výběru 16. ročníku soutěže O Křišťálovou popelnici postoupilo 66 nejlepších měst a obcí – pět zástupců z každého kraje a hlavní město Praha.



Ocenění získaly tři nejlepší obce a města z každé kategorie a z těch vítězných vzešel i absolutní vítěz. Květiny, malé křišťálové popelnice a v případě vítězů i šeky s finanční odměnou předali nejlepším obcím a městům v rámci svatomartinské tour zástupci EKO-KOM. Kategorii obcí do 500 obyvatel ovládly tentokrát Potůčky, v kategorii obcí od 501 do 5 000 obyvatel zvítězily Vigantice a v kategorii nad 5 001 obyvatel dosáhl na vítězství Vimperk. Ten je zároveň celorepublikovým vítězem.

„Je to pro nás velmi milé překvapení. Věřím, že to přinese v této špatné době, aspoň část radosti i pro obyvatele. Myšlenka, že je Vimperk v rámci republiky v něčem nejlepší, je milá. Jako Vimperáci nemáme příliš často šanci říkat, že jsme v něčem nejlepší v zemi," shrnul Josef Kotál, vedoucí odboru životního prostřední městského úřadu Vimperk.

Naopak mezi obcemi do 500 obyvatel zvítězila obec Potůčky v Karlovarském kraji. „Z vítězství obce Potůčky máme velkou radost, je to důkaz toho, že vedení obce i její obyvatelé berou třídění odpadu jako samozřejmou věc. A musím dodat, že díky dlouholeté spolupráci se společností EKO-KOM se daří zlepšovat výsledky v třídění odpadu po celém našem regionu,“ uvedl radní Karlovarského kraje pro oblast životního prostředí Karel Jakobec (ODS).

Každý kraj měl pětici nejlepších zástupců. Do celostátního užšího výběru totiž postoupili automaticky vítězové z krajských soutěží, další 2 zástupce z každého kraje nominovali příslušní regionální manažeři EKO-KOM, vybírat však mohli pouze z obcí, které se umístily v krajské soutěži nejhůře na 5. místě. V užším výběru pak o těch nejlepších rozhodovala celá řada kritérií. 

Ohodnoť článek

Foto EKO-KOM

Štítky ekokom, třídění, odpad, recyklace, ekologie, Vimperk, O Kříšťálovou popelnici, popelnice, soutěž, Hradec Králové, EKO-KOM, a.s., třídění odpadu, Vikantice, Karlovarský kraj, ODS, Český Jiřetín

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Křišťálová popelnice se letos v Hradci Králové nepředávala. I tak si nejlépe třídící obec našla  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.