Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Rekonstrukce pevnosti Dobrošov je do jara přerušena. Je třeba ochránit netopýry, tvrdí hejtmanství

Oprava předválečné pevnosti Dobrošov na Náchodsku bude do jara částečně přerušena kvůli ochraně netopýrů. Rekonstrukce začala loni v létě a dosud stála 42,3 milionu korun, zbývá 34 milionů. Termín ukončení dotačního projektu je do konce roku 2021. Kvůli ochranně netopýrů stavbaři zastavili práce uvnitř pevnosti i minulou zimu.

"V současné době jsou do dubna přerušeny práce na pevnostních objektech z důvodu ochrany hnízdících netopýrů," řekl náměstek hejtmana Pavel Bulíček (Piráti). Jsou hotové hrubé betony, omítky, dodělávají se obklady, dlažba a venkovní úpravy návštěvnického centra, ve finále je výstavba komunikací i osvětlení. "Z větší části jsou také hotové úpravy v pevnostních objektech," uvedl Bulíček.

Vedení kraje předpokládá, že z důvodu pandemie COVID-19 se dokončení návštěvnického centra zpozdí asi o měsíc. "Hotovo by mohlo být v únoru 2021," uvedl Bulíček.

Stavební práce na pevnosti Dobrošov by podle harmonogramu měly skončit v červnu 2021. Termín uvedení do provozu nebyl stanoven, dosud kraj nevysoutěžil dodavatele na vnitřní vybavení, uvedli zástupci hejtmanství.

Podle mluvčího kraje Dana Lechmanna je celková cena projektu stále 94,8 milionu korun, z toho stavební práce by měly vyjít na 76,3 milionu korun a částku za vybavení kraj odhaduje na 15 milionů korun. V září krajské zastupitelstvo schválilo jako rezervu dalších 22,3 milionu korun. "V tuto chvíli se stále počítá se stavebními pracemi, tak jak je uvedeno. Pro předpoklad víceprací zastupitelstvo v září schválilo zhruba 22 milionů korun navíc," řekl Lechmann.

Opravu zajišťuje sdružení firem Solid Care a Gemec-Union. Dotace z evropského programu IROP bude 65,5 milionu korun.

Národní kulturní památka patří Královéhradeckému kraji, prohlídky pro návštěvníky v ní zajišťuje náchodské muzeum. Před rekonstrukcí pevnost ročně navštívilo kolem 30 tisíc lidí.

Dobrošovská pevnost se začala stavět v září 1937, aby společně s dalším pohraničním opevněním chránila republiku proti nacistickému Německu. Do uzavření mnichovské dohody o odstoupení pohraničních území Československa Německu v září 1938 ale pevnost nebyla dokončena. Dělníci stihli dokončit jen tři ze sedmi plánovaných objektů.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pevnostdobrosov.cz

Štítky stavby, památky, správa, Dobrošov, Královéhradecký, kraj, památka, oprava, rekonstrukce, ochrana, netopýr, pevnost, netopýři, Pavel Bulíček, okres Náchod, Česká pirátská strana, Nacistické Německo, Německo, Československo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rekonstrukce pevnosti Dobrošov je do jara přerušena. Je třeba ochránit netopýry, tvrdí hejtmanství  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.